Skip to navigation Skip to main content

De Wildseeloder is een van de bekendste bergen in het PillerseeTal en de huisberg van het dorp Fieberbrunn. Of je nu helemaal naar de top van de berg wilt of tot het prachtige bergmeer Wildseelodersee waar tevens de berghut Wildseeloderhaus vindt, het is sowieso een must-do wanneer je in het PillerseeTal op vakantie bent om deze kant op te gaan. Wij gingen met een bike & hike tocht naar de top. In dit artikel lees je er alles over!

Combineren van fietsen en wandelen naar de Wildseeloder

Er zijn een aantal manieren om de top van de Wildseeloder in Fieberbrunn te bereiken. Vanaf het bergstation van de Streubödenlift is het ongeveer twee uur hiken naar de top van de Wildseeloder. Ook kun je ervoor kiezen met de auto naar Lärchfilzhochalm te rijden en vanaf daar te wandelen, de tocht duurt dan zo’n 3 uur naar de top. Wij kozen ervoor om het eerste deel op de e-bike te doen en vervolgens vanaf de Wildalm te wandelen, aangezien de Streubödenlift in 2024 vervangen wordt en je daar dus dit jaar geen gebruik van kan maken. De route die we op de fiets deden staat op de bordjes als de 256 Rundweg Lärchfilzhochalm.

Biketocht van Fieberbrunn naar de Wildalm 1579 meter (256 | Rundweg Lärchfilzhochalm)

Duur Ca. 2 uur met een e-bike
Hoogtemeters Ongeveer 850 meter klimmen en 850 meter dalen
Afstand 19 km
Ondergrond Asfalt en grindweg
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen Wildalm naar Wildseeloder (2118 meter)

Duur 3 tot 4 uur (heen en terug)
Hoogtemeters 539 meter klimmen en 539 meter dalen
Afstand 4,5 km
Ondergrond zand, stenen, kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt bike & hike naar de Wildseeloder

Het startpunt van deze tocht is het dorp Fieberbrunn. Aangezien wij een e-bike huurden bij S4 begon de tocht voor ons hier, onderaan het dalstation van de liften in Fieberbrunn. Hier is tevens een grote parkeerplaats en je kunt het punt ook met de bus bereiken.

De route van Fieberbrunn naar de Wildseeloder

  • Vanaf het dalstation van de liften fietsen we eerst terug naar de hoofdweg en slaan hier rechtsaf.
  • Na een paar honderd meter op de hoofdweg, slaan we weer rechtsaf en volgen de weg over de brug en langs het kapelletje.
  • Na ongeveer 3 km zie je gele bordjes staan, sla rechtsaf omhoog en blijf de bordjes richting Lärchfilzhochalm en Wildalm volgen.
  • De asfaltweg gaat over in een grindweg en slingert omhoog richting de Lärchfilzhochalm.
  • Eenmaal aangekomen bij de Alpengasthof Lärchfilzhochalm rijd je langs het Gasthof verder omhoog richting de Wildalm (let op: op de terugweg is dit het punt waar je via een andere weg naar beneden kunt fietsen).
  • Bij de Wildalm parkeer je de fiets en volg je het wandelpad richting het Wildseeloderhaus.
  • De beklimming naar het Wildseeloderhaus duurt ongeveer een uur en is niet heel technisch, het zijn veel ‘trappen’.
  • Vanaf het Wildseeloderhaus volgt het meest technische en steilste stuk van de tocht. Ook hier zijn weer veel ‘trappen’ en is het af en toe oppassen bij de afgronden.
  • Vanaf het Wildseeloderhaus is het nog 45 minuten tot een uur voor je bij de top bent. Dit is een steil pad met hier en daar diepe afgronden.
  • De terugweg volgt via dezelfde route, waarbij je bij het Alpengasthof Lärchfilzhochalm kunt kiezen om de rondweg op de fiets te volgen, waardoor je via een andere weg naar beneden rijdt.

E-biken met geweldig uitzicht

Zeker op een e-bike is het eerste stuk van deze tocht naar de Wildseeloder ontspannen en makkelijk. De weg slingert rustig omhoog en de elektrische motor zorgt ervoor dat je onderweg kunt genieten van de heerlijke uitzichten. De afwisseling tussen stoere rotspartijen en vriendelijke groene bergen is prachtig! Bij de Wildalm kun je de fiets gemakkelijk parkeren in de rekken en eventueel een korte pauze houden om iets te eten of drinken. Het aanbod bij de Wildalm is klein, maar lekker. Ook kun je er kaas proeven en inslaan bij de naastgelegen Schaukäserei.

Relatief gemakkelijke klim naar Wildseeloderhaus en Wildseelodersee

Vanaf de Wildalm zie je het Wildseeloderhaus al liggen en hoewel het een flinke klim is, is het niet moeilijk. Op veel plekken zijn treden aangelegd, waardoor je relatief snel en gemakkelijk de berghut bereikt. Vergeet onderweg niet af en toe te stoppen en om je heen te kijken, want ook hier is het uitzicht geweldig en weer zo anders; mooi om te zien hoe je steeds hoger komt! Eenmaal boven bij de berghut is het weer genieten van een heel nieuwe wereld, de prachtige Wildseelodersee en de omliggende toppen. Je kunt hier trouwens ook een bootje huren. Wij besluiten eerst verder naar de top te lopen en op de terugweg in de berghut te lunchen.

Indrukwekkende klim naar de top met waanzinnig uitzicht

Het is begin juni en op het laatste stuk van de hike ligt hier en daar nog wat sneeuw, het is dus oppassen geblazen. Ook heeft het wandelpad nog wat onderhoud nodig na de winter, wat de beklimming naar de top niet echt gemakkelijk maakt, maar wel prachtig. Sowieso is dit stuk van de tocht het meest technische. Enige bergwandelervaring is hier absoluut een must evenals ‘trittsicherheit’ en geen hoogtevrees. Eenmaal boven is de beloning groot. Het uitzicht is echt indrukwekkend en het gevoel van bij het bergkruis staan is onbetaalbaar. Helaas regent het een beetje en het waait als we boven zijn, waardoor we toch weer vrij snel afdalen voor de welverdiende lunch in de hut.

Onvergetelijke mooie dagtocht

Na een heerlijke lunch dalen we op ons gemakje af naar de Wildalm waar we weer op de fiets stappen. Wij hadden tijdens deze tocht hond Otis mee en hij stapt weer tevreden in de fietskar, want deze beklimming was de eerste in zijn jonge leven. Halverwege de afdaling wil hij toch weer lekker rennen en vrolijk springt hij uit de kar om de laatste kilometers naast ons af te dalen. Moe maar voldaan leveren we eind van de middag onze fietsen weer in. Wat een heerlijke en prachtige tocht was dit, deze zullen we niet snel vergeten!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.