Traditionele Oostenrijkse tradities spelen nog steeds een belangrijke rol. Er zijn niet alleen landelijke tradities, maar ook tradities per dorp, per regio of per provincie. De meeste Oostenrijkse tradities zijn al enkele eeuwen oud en worden van generatie op generatie doorgegeven. Tijdens een vakantie kun je de tradities tegenkomen en vaak is dit een bijzondere ervaring. In dit blog vind je 8 bijzondere Oostenrijkse tradities.
1. Jodelen
Jodelen is niet alleen een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse tradities, maar ook van veel andere Alpenlanden. De geschiedenis gaat terug tot de prehistorie en dat maakt het jodelen één van de oudste communicatiemiddelen die er bestaat. Bij jodelen wordt er gecommuniceerd tussen twee bergen. Men wisselt daarbij steeds van borst- en kopstem. Sinds de 19e eeuw is dat meer verschoven naar liedjes, maar ook de traditionele variant bestaat nog steeds. Er zijn zelfs wedstrijden en festivals die helemaal in het teken staan van deze bijzondere boeren traditie.
2. Fasnacht (carnaval)
Net voordat de vastentijd begint, is men in Oostenrijk druk met Fasnacht (carnaval). De tradities en gebruiken verschillen per regio. Het is een bijzondere gebeurtenis, vol met verklede mensen, versierde wagens, muziek en dans. De meest bijzondere variant kom je tegen in Tirol. Fasnacht wordt hier namelijk samen met de Imster Schemenlaufen gevierd. Tijdens deze gemaskerde optocht wandelen 900 mannen mee. Allemaal gekleed in prachtige kostuums.
3. Klederdracht
Denkt u aan typische Oostenrijkse klederdracht, dan denkt u al snel aan Lederhosen en dirndls. Kleding die niet meer is weg te denken uit de Oostenrijkse tradities. Niet alleen op feestelijke gelegenheden gaat men in deze outfits gekleed, ook in restaurants en hotels is dit vaak het geval. Vroeger was dat heel anders. Toen werd de lederhose gedragen door arme boeren en de dirndl door de dienstmeid.
4. Zonnewendefesten
Ieder jaar, als de zomer van start gaat, de langste dag en kortste nacht zijn aangebroken en de zon op het meest noordelijke puntje staat, dan is het tijd voor de Zonnewendefesten. Al sinds de middeleeuwen wordt dit feest gevierd. Als het eenmaal donker is geworden, dan ontsteekt men in de bergen allerlei vreugdevuren. Vaak in de vorm van een afbeelding. Ook leuk om te weten: in het Brixental vindt hetzelfde evenement in augustus plaats. Tijdens de Brixentaler Bergleuchten viert men de nazomer
5. Almabtrieb
Als de zomer ten einde raakt en de herfst haar intrede doet, dan is het tijd voor het vee om samen met hun herders en herderinnen terug te keren naar de stallen. Die gebeurtenis vindt feestelijk plaats en wordt Almabtrieb genoemd. Almabtrieb is een eeuwenoude traditie, waarbij men de schepper dankt voor het veilig terugkeren van het vee. De dieren worden versierd, er zijn optochten en allerlei festiviteiten in het dorp. Almabtrieb vindt ieder jaar tussen september en oktober plaats.
6. Sinterklaas en de Krampussen
Ook in Oostenrijk wordt Sinterklaas gevierd. Uiteraard op een geheel andere manier. Hier wordt Sinterklaas al sinds de Middeleeuwen vergezeld door Krampussen. Krampussen zijn duivelse demonen en delen geen cadeaus uit, maar straffen stoute kinderen. Mannen uit het dorp verkleden zich in de eerste twee weken van december als Krampus en jagen niet alleen de kinderen, maar ook volwassenen de stuipen op het lijf. Toch is de achterliggende gedachte heel anders, want men gelooft dat met de herrie die dan gemaakt wordt, kwade geesten worden afgeschrikt. De kids krijgen de cadeautjes pas met kerst.
7. Schnaps
Schnaps is een typisch Oostenrijks drankje. In het hele land kun je het in allerlei soorten en smaken drinken. Hotel- en restauranteigenaren geven graag een glaasje weg en doen er uiteraard ook zelf eentje mee. Veel inwoners stoken hun eigen schnaps. Er zijn tal van lokale brouwerijen die vaak al enkele generaties bestaan. Schnaps werd in eerste instantie gemaakt, omdat andere alcoholische dranken te duur waren. Producten met veel natuurlijke suikers worden gebruikt om schnaps te maken. Omdat dat meestal fruit is, wordt schnapps ook wel Obstler genoemd.
8. Traditionele Oostenrijkse gerechten
De Oostenrijkse keuken staat bekend om haar voedzame gerechten en krachtige smaken. De keuken is van oudsher boers met Boheemse, Italiaanse en Hongaarse invloeden. Iedere deelstaat heeft haar eigen specialiteiten. Proef tijdens een vakantie gerechten zoals Goulashsoep, Tiroler Gröstl, Käsespatzle en Wiener Schnitzel. Naast hartige gerechten kun je in Oostenrijk ook heerlijke taarten en desserts eten. Wat dacht je van Salzburger Nockerl, Sachertorte en Apfelstrudel?