Tiroler Gröstl is een voedzaam gerecht dat je in veel Oostenrijkse berghutten kunt eten. De gebakken aardappelen en het gebakken eitje zorgen voor een echte powerboost, zodat je helemaal voldaan verder kunt gaan met de wandeling. Tiroler Gröstl is oorspronkelijk een restjesmaaltijd, maar tegenwoordig een zeer gewaardeerd en populair gerecht. Bekijk hier het recept voor Tiroler Gröstl met traditionele Krautsalat.
Ingrediënten Tiroler Gröstl met Krautsalat (2 personen)
Om Tiroler Gröstl met Krautsalat zelf thuis te maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. Krautsalat is een witte koolsalade, een fris bijgerecht naast het machtige aardappelgerecht. Het gerecht is niet moeilijk en staat in een mum van tijd op tafel. Dit heb je nodig voor twee personen.
Voor de Tiroler Gröstl- 200 gram gerookte spekreepjes
- 2 varkens schouderkarbonades
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 25 gram bieslook, fijngesneden
- 600 gram aardappelschijfjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels boter
- Zout en peper naar smaak
- 2 eieren
- 300 gram witte kool, fijngesneden
- 1,5 theelepel karwijzaad
- 5 eetlepels azijn
- 2 eetlepels olie
- 1,5 eetlepel suiker
- Zout en peper naar smaak
Bereiding van de Tiroler Gröstl en Krautsalat
Stap 1: Start met de bereiding van de koolsalade. Het is het lekkerst als de dressing minimaal een half uur de tijd heeft om in de kool te trekken. Meng voor de dressing azijn, suiker, olie, zout en peper door elkaar. Roer tot de suiker is opgelost. Giet het mengsel over de witte kool en roer samen met het karwijzaad goed door elkaar. Dek af met plasticfolie en zet apart.
Stap 2: Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Kruid ondertussen de karbonades met zout en peper. Bak deze op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
Stap 3: Bak in de overgebleven olie de spekjes goudbruin en gaar. Zet het vuur laag en voeg de ui toe. Bak tot deze glazig is. Snijd ondertussen de karbonades in stukjes en voeg deze bij het mengsel. Bak nog even mee en zet daarna het vuur uit.
Stap 4: Verhit in een grote koekenpan 1 eetlepel olie samen met 1 eetlepel boter en bak hierin de aardappelschijfjes goudbruin en gaar. Breng op smaak met een beetje zout. Tip: bak de aardappels tegelijk met de spekjes.
Stap 5: Voeg het spekjesmengsel samen met de bieslook toe aan de aardappels en roer goed door. Bak ondertussen twee spiegeleieren in de spekjespan in 1 eetlepel boter.
Stap 6: Leg de eieren op de Tiroler Gröstl en serveer.