Skip to navigation Skip to main content
Winterwandelen (1)
© Spalder Media Group

Wandelen door een winters landschap heeft altijd iets magisch. De weerkaatsing van de zon op de sneeuw, sneeuwvlokken die van bomen dwarrelen en de sporen van wilde dieren; prachtig! Hier tegenover staat dat de winter ook iets minder leuks met zich meebrengt: kou en ijs. Gelukkig kun je met de juiste voorbereidingen de mooiste winterwandelwegen trotseren. In dit artikel hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor wie gaat wandelen in de winter. 

1. Zorg voor voldoende lagen

Warm blijven in de winter doe je door verschillende lagen aan te treken. Denk hierbij aan onderkleding (thermokleding), een tussenlaag (fleecevest) en een waterdichte soft- of hardshell. Belangrijk is dat je kleding niet te strak en niet te wijd zit, zodat er wel wat lucht tussen de lagen zit. Je kunt natuurlijk extra laagjes of een lange thermolegging meenemen. Alles over de wandeluitrusting lees je hier >

2. Bescherm je hoofd, oren en handen

Via je hoofd verlies je veel warmte en dat wil je natuurlijk niet! Daarnaast is niets zo naar als een koud voorhoofd of koude oren. Zorg voor een warme muts, hoed, oorwarmers, handschoenen, wanten, sjaal en/of buff, zodat je handen, nek, hoofd en oren beschermd zijn.

Wandelen tijdens een sneeuwbui

3. Blijven bewegen

Wanneer je in een gelijk tempo blijft wandelen, blijft je lichaam constant warm. Als je stopt met wandelen heb je het nog even warm, maar op een gegeven moment zul je afkoelen. Zorg bij een pauze voor bijvoorbeeld een extra laag of blijf op de plaats bewegen. Heb je het koud, blijf dan in ieder geval niet stilstaan.

4. Schoenen en sokken

Zorg voor lekkere dikke, warme sokken. Maar, let wel op dat je nog wel ruimte in je schoenen hebt. Je wilt niet dat je sokken gaan knellen en ook in je schoenen is luchtcirculatie belangrijk. Verder is het belangrijk dat je schoenen water- en winddicht zijn en een stevige zool hebben. Sneeuw en ijs zijn glad en vallen wil je natuurlijk voorkomen. Neem voor de zekerheid ijzers mee voor onder je wandelschoenen.

5. Eten en drinken

Als het koud is heb je minder snel dorst (en honger). Toch zul je tijdens het wandelen vocht verliezen en heb je energie nodig om te kunnen wandelen. Neem voldoende eten en drinken mee en zorg ervoor dat je regelmatig even wat drinkt. Tip: neem een thermoskan met thee of soep mee. Eten en drinken in de bergen: do's en don'ts >

Drinkentheewinter
© Spalder Media Group

6. Controleer de weersvoorspellingen

Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Bekijk dan altijd voor je gaat wandelen de weersvoorspellingen. Hoe koud is het daadwerkelijk en gaat het regenen of sneeuwen?

7. Zorg voor een rustige opwarming

Gun je lichaam wat tijd om te acclimatiseren en op te warmen. Ga niet meteen op je allersnelst lopen omdat je het koud hebt. Begin met een rustig tempo en bouw het langzaam op. Eventueel kun je (als je lichaam warm is) onderweg wat rek- en strekoefeningen doen.

8. Bescherm je huid

Tijdens het wandelen in de winter zijn delen van je gezicht natuurlijk nog steeds onbedekt. Wind en felle zon kunnen effect hebben op je huid. Zorg voor een goede verzorgende lippenbalsem en neem een crème (beide eventueel met SPF) mee voor je huid. Let op of er water in de crème zit, dit kan namelijk bevriezen.d

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.