Skip to navigation Skip to main content

Drinken tijdens het bergwandelen: 5 tips

Trinken

Tijdens het maken van een bergwandeling is het essentieel om voldoende water te drinken. Doe je dit niet, dan kom je jezelf onherroepelijk tegen en krijg je hoofdpijn, last van misselijkheid en andere ongemakken. Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water en dit dient altijd op peil te worden gehouden. In dit weblog drinktips voor tijdens het bergwandelen.

1. Check waar je water kunt bijvullen

Ga je een meerdaagse huttentocht maken waarbij je per dag urenlang moet wandelen? Doe van te voren alvast onderzoek waar je je watervoorraad kunt bijvullen. Kraantjes (voor het vee) en berghutten zijn hier goede locaties voor. Op deze manier hoef je minder water mee te slepen in je wandelrugzak.

Wasser Aus Dem Brunnen

2. Neem genoeg water mee

Wees echter nooit te zuinig met het meenemen van water. Zonder water komen te zitten is het laatste wat je wilt meemaken.

3. Drink regelmatig

Probeer regelmatig een paar slokken te drinken (+- 150 ml per kwartier), in plaats van grote hoeveelheden tegelijkertijd. Zo kan je lichaam het vocht een stuk makkelijker opnemen. Daarnaast is het belangrijk dat je drinkt, voordat je dorst krijgt. Een dorstgevoel is een teken van het lichaam dat je eigenlijk al te laat bent. Om uitdroging op warme dagen te voorkomen is het ook aan te raden om niet op het heetste moment van de dag te wandelen.


Lees ook
: Eten en drinken in de bergen: do's & don'ts

4. Drink extra bij een berghut

Houd je onderweg een (lunch-)pauze bij een berghut, dan is dat een goed moment om even flink bij te drinken. Als je nu even wat extra drinkt, hoef je net iets minder water mee te nemen naar het volgende punt waar je je fles kunt vullen. En minder gewicht om mee te slepen, betekent dat het wandelen gemakkelijker gaat.

Skiwasser & Almdudler

5. Drink ook als het koud is

Als het koud is vergeet je veel sneller om voldoende te drinken. Toch zweet je wel degelijk en ook via je ademhaling verlies je vocht. Zorg er daarom ook tijdens je wandeltochten in de winter voor dat je voldoende drinkt. Kies bijvoorbeeld voor een thermosfles met thee, want dat is ook nog eens lekker warm!

Luister naar je lichaam en bereid je goed voor

Je kan onderweg nog zo goed water drinken, maar als je lichaam niet is voorbereid op de inspanning krijg je toch te maken met ongemakken. Naast een goede conditie is het belangrijk dat je goed hebt gegeten. Ook tijdens je wandeling, en zeker op warme dagen, is het belangrijk dat je je koolhydraten en mineralen aanvult. Luister goed naar je lichaam en pas je aan de omstandigheden aan. Na afloop van je wandeltocht is het belangrijk om de reserves weer goed aan te vullen. Zo heb je de volgende dag minder last van spierpijn of hoofdpijn.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.