Skip to navigation Skip to main content

10 Alpendrankjes die je zeker moet proberen

Proost

Is het een warme zomerse dag in de Alpen? Heb je dorst gekregen? Waarom kiezen voor een standaard biertje of een cola? Probeer eens een typisch Alpendrankje. Veel van de dorstlessers worden in de berghutten zelf gemaakt. Heerlijk vers smaken ze extra lekker. Probeer bijvoorbeeld een huisgemaakte Johannesbeer- of Holundersaft. Deze drankjes worden aangelengd met puur bergwater of 'gespritzt' met bubbels. Hieronder vind je de lekkerste (verfrissende) drankjes in de bergen.

1. Apfelschorle

Apfelschorle is appelsap gemengd met bruisend mineraalwater. Het wordt ook wel 'Gespritzter Apfelsaft' genoemd. In de Alpen maken ze heerlijke appelsap. Apfelschorle is lekker zoet en helpt goed tegen de dorst. Je krijgt direct nieuwe energie door de suikers in het drankje.

2. Radler

Iedereen in Nederland kent tegenwoordig de Radler, maar oorspronkelijk komt dit drankje uit Beieren in Zuid-Duitsland. Fietsers, ofwel Fahrradler, mengden hun bier met frisdrank om de dorst te lessen. Normaal meng je Radler door 50% bier en 50% citroenlimonade te mixen, waardoor er zo'n 2% alcohol in zit. Met recht een dorstlesser na een flinke Rad(ler)-toer, maar ook net zo lekker na een wandeling!

Radler op een terras in de bergen

3. Skiwasser

Skiwasser klinkt erg winters, maar dat is dit drankje eigenlijk helemaal niet. Ook in de zomer is Skiwasser gewoon verkrijgbaar in de meeste berghutten. De officiële variant van Skiwasser bestaat uit een mix van citroensap, frambozensiroop en mineraalwater. Maar eigenlijk smaakt Skiwasser overal anders, iedereen geeft er zijn eigen draai aan.

4. Almdudler

Een typisch Oostenrijkse frisdrank: Almdudler. De drank bevat natuurlijke kruiden en aroma's en natuurlijk ook een portie suiker. 'Wenn die kan Almdudler hab'n, geh' i wieder ham!' In het Nederlands betekent dit: 'als ze geen Almdudler hebben ga ik weer'. Een uitdrukking waar wij ons wel in kunnen vinden.

Proosten met een Almdudler

5. Aperol Spritz

Aperol Spritz kom je ook op de Hollandse terrassen veel tegen. Een écht zomerdrankje, dat vooral goed smaakt op een warme dag op een zonnig terras. Aperol Spritz is een mix van Aperol, prosecco, mineraalwater en een schijfje sinaasappel. De knaloranje Aperol is een Italiaanse likeur op basis van zure sinaasappel, gentiaan, rabarber en cinchona. Salute!

Aperol Spritz in de bergen

6. Johannesbeersaft

Aalbessen zijn de bessen waar Johannesbeersaft van wordt gemaakt. Dit zoete sapje wordt vaak gemixt met leiding- of mineraalwater met bubbels. Dit sap wordt in veel berghutten en restaurants zelf gemaakt. Dit donkerkleurige sapje heeft één nadeel, het vlekt op lichte kleding.

7. Hugo

Hugo is een mixdrankje dat heel verfrissend werkt. Prosecco, vlierbloesemsiroop, mineraalwater en een paar blaadjes munt zijn gemengd in een Hugo. En dat smaakt niet alleen heel lekker, het ziet er ook nog eens leuk uit. Dit drankje komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Zuid-Tirol, maar is inmiddels ingeburgerd in de andere Alpenlanden.

Hugo in de bergen

8. Holunderblütensaft

Dit sapje heeft een heel eigen, verfrissende, smaak. Holunderblütensaft wordt gemaakt van vlierbloesem. Een vlier is een struik die een genezende werking heeft. Om hier een sapje van te maken, wordt de bloesem van deze kruidenplant gekookt met water, suiker en citroen tot een siroop. De siroop leng je aan met (koolzuurhoudend) water.

9. Schnaps

Onmisbaar in het rijtje Alpendrankjes is de Schnaps. Dit is nou niet echt een verfrissend drankje, maar geen schnapps, geen bergen. In veel berghutten krijg je een glaasje Schnaps in de handen gedrukt bij aankomst of bij vertrek. Het ziet er misschien stoer uit, maar een goede Schnaps drink je niet in één teug leeg. Je nipt hem lekker rustig weg.

Proosten met Schnaps

10. Weissbier

Een Weissbier smaakt altijd goed. Of het nou na een lange wandeling of fietstocht gedronken wordt, of als verfrissing op een bloedhete dag dient. Weissbier of Weizen is natuurlijk niet hetzelfde als een (Belgisch) witbiertje. Er zijn andere ingrediënten in verwerkt. Weissbier kennen we in een aantal verschillende soorten: Hefeweizen, Dunkelweizen, Kristallweizen en Weizenboc. Zum Wohl!

Weissbier
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.