Je wilt natuurlijk dat je kinderen net zo genieten van een vakantie in de bergen als je zelf doet. Hoe zorg je hier nu voor? Door ze goed voor te bereiden op een bergvakantie. Dat valt nog niet mee omdat kinderen continu veranderen. Toch kun je enthousiasme van je kinderen vast houden als je goed let op datgene wat zij nodig hebben. Hier 9 tips om te zorgen dat ze zin krijgen, hebben en blijven houden in een bergvakantie.
#1. Wensenlijst
Begin je voorbereiding met een gezamenlijk plan. Vraag wat je kinderen het liefst willen doen tijdens de vakantie. De bergen zelf (en misschien ook wel de bestemming) staan niet ter discussie. Binnen dat kader mag iedereen een top 3 maken van wensen voor de vakantie. Uiteraard doe je tijdens de bergvakantie zoveel mogelijk uitjes van deze lijst. En dat kan van alles zijn: een pretpark, koken op een kampvuur, een nacht in een chique hotel of een wandeling naar een gletsjer.
#2. Vriendjes tijdens de bergvakantie
Spelen met vriendjes, dat is toch wat de meeste kinderen willen tijdens een bergvakantie. Als die ruimte er is, kun je een vriendje meenemen van huis. Een bondgenoot om mee te kletsen, plagen en mopperen. Met een vriendje is alles al (bijna) goed, of je nou gaat zwemmen, een stad bezoekt of een wandeling gaat maken. Met een vriendje is het altijd gezellig. Is er geen vriendje mee van huis, zoek dan een plek waar andere kinderen ook zijn. Een camping met zwembad of meer trekt zeker andere gasten met kinderen.
#3. Zwemmeer
Alle kinderen houden van water, toch? Wil je je kinderen enthousiast maken voor de bergen, kies dan een bestemming aan het water. Het maakt eigenlijk niet uit wat: een zwembad, een bergmeer of een rivier, als er gezwommen kan worden is het goed. Natuurlijk zijn glijbanen en speeltuinen wel extra leuk. Maar een simpel meer maakt (bijna) elk kind blij.
#4. Speurtocht
Veel kinderen houden niet speciaal van lang wandelen. Je kunt het best zorgen dat dat leuk is. Begin hier thuis mee, maak er een spelletje van. Ga bijvoorbeeld van speeltuin naar speeltuin. Je kunt hier ook een speurtocht van maken, waarbij zij de route bepalen. Oefen dit gewoon thuis: we gaan naar de ijsboer, breng jij ons erheen?
#5. Sleetje rijden in de zomer
Natuurlijk ga je op zoek naar een zomerrodelbaan. Dat is typisch iets dat alleen in de bergen te vinden is en dat elk kind leuk vindt. Je kunt een rodelbaan helaas niet elke dag bezoeken en een meer bijvoorbeeld wel. Maar juist daardoor wordt dit een heel bijzonder uitje, waar je je kind blij mee maakt.
#6. Avonturiers
Snelheid en sensatie, ofwel adrenaline, is iets dat veel pubers, tieners en andere oudere kinderen heel interessant vinden. Wandelen is saai en iets met je ouders doen is ook niet altijd leuk, maar andere dingen zijn altijd top. Avonturiers willen abseilen, canyoning of raften. Daar kun je, na de zomer, mee aankomen! Zorg dus tijdens de bergvakantie dat je ruimte maakt voor stoere activiteiten.
#7. Kabelbaan
Veel kinderen en hun ouders genieten van een ritje met de trein, een lift of een kabelbaan. Je krijgt uitzicht op bergen, terwijl je zelf niets hoeft te doen. Gewoon lekker genieten en om je heen kijken. Veel liften komen boven aan bij een restaurant of speeltuin. Een warme chocomel is natuurlijk voor iedereen een goede reden om mee te gaan.
#8. Wandelschoenen
Wandelen in de bergen doe je op goede schoenen. Dat geldt ook voor kinderen. Kies hoge schoenen of juist iets lichtere A-schoenen. De kinderen groeien er natuurlijk elk jaar weer uit. Koop dus schoenen die ze het hele jaar thuis ook kunnen dragen. Lichte A-schoenen draag je in de bergen én in de stad. Maar die hoge, echte wandelschoenen zijn in een koude winter of natte herfst ook fijn.
#9. Avondvierdaagse
In Nederland is de avondvierdaagse een bekend fenomeen. Het is tegelijkertijd mijn tip ter voorbereiding van een vakantie in de bergen. Vlak voor de zomervakantie vinden de meest tochten plaats. Afstanden variëren van 5 tot 10 kilometer voor kindertochten. Het zijn natuurlijk geen bergen, maar het is een goede training voor de zomervakantie en je kunt iets beter inschatten wat voor soort afstand jouw kind aankan.