Het is magisch om te wandelen in de winter! De zon wordt weerkaatst in de sneeuw van het winterse landschap, je ziet overal sporen van dieren en de sneeuwvlokken dwarrelen op je kraag. Bij deze magie hoort echter ook de kou en het ijs. Hier kun je je gelukkig goed op voorbereiden. Lees hier de tips, zodat jij kunt genieten van de heerlijke winterwandelwegen.
#1. Voldoende lagen
In de winter blijf je warm door je met verschillende lagen te kleden. Warm blijven in de winter doe je door verschillende lagen aan te trekken. De eerste laag is de onderkleding ofwel thermokleding, de tweede laag zorgt voor warmte (bijvoorbeeld een fleecevest) en als buitenste laag heb je een waterdichte soft- of hardshell. De kleding mag niet te wijd of te strak zitten. Zo zorg je dat de lucht tussen de kleding je isoleert. Je kunt natuurlijk altijd extra kleding meenemen. Alles over de wandeluitrusting lees je hier >
#2. Bescherming van je hoofd en handen
Je hoofd zorgt eigenlijk voor veel warmteverlies, dus dat wil je voorkomen. Een koud voorhoofd of koude oren; is er iets vervelender? Neem dus een warme muts, hoofdband, wanten, handschoenen, sjaal en/of buff mee. Zo bescherm je niet alleen je hoofd en handen, maar ook je oren en nek.
#3. Blijf in beweging
Zolang je maar rustig doorwandeld, blijf je lekker warm. Stop je echter met wandelen, dan krijg je het al snel heel koud. En dat heb je niet altijd meteen door. Als je stopt voor een pauze, trek je dus meteen een extra laag aan of blijf je op de plaats bewegen. Heb je het toch koud? Dan blijf je dus niet stilstaan, maar ga je weer op pad.
#4. Warme sokken en schoenen
Neem lekkere warme, dikke sokken mee. Je moet hiervoor wel genoeg ruimte in je schoenen hebben! De sokken gaan knellen als het te strak zit. Je schoenen zelf moeten goed wind- en waterdicht zijn, met een stevige zool. Dat helpt voorkomen dat je valt doordat het glad is. Voor de zekerheid kun je ijzers meenemen voor onder je wandelschoenen.
#5. Drinken en eten
Door de kou heb je minder dorst of honger. Zonder dat je het merkt zul je toch vocht verliezen en je hebt de energie nodig om te kunnen wandelen én om je warm te houden. Neem dus genoeg drinken en eten mee en neem geregeld een slok. Een thermoskan met thee of soep is daarbij er lekker tussendoor.
#6. Check de weersverwachting
Natuurlijk bekijk je voor je gaat wandelen in de winter de weersvoorspellingen, zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Hierdoor kun je de regen of sneeuwbuien misschien vermijden en weet je in ieder geval hoe koud het is.
#7. Start rustig
Je kunt het best even de tijd nemen om op te warmen. Ga niet direct keihard van start omdat het zo koud is. Begin juist rustig en geef je lichaam wat tijd om te wennen. Eenmaal warm kun je het tempo opvoeren of rek- en strekoefeningen doen.
#8. Crème mee
Je gezicht is deel onbedekt tijdens het wandelen in de winter. In die kou hebben de wind en felle zon effect op je houd. Neem dus een verzorgende lippenbalsem en crème mee. Beiden natuurlijk met SPF tegen verbranden. Check even of de crème niet op waterbasis is. Dat zal namelijk bevriezen.