Pretzels, ook wel Bretzels of zoute krakelingen, wie houdt er niet van?! Deze heerlijke gezouten broodjes zijn een echte klassieker in de Alpen en je komt ze dan ook overal tegen. In een tankstation in Zuid-Duitsland, in een supermarkt in Zwitserland of in een gezellige berghut in Oostenrijk, overal hangen ze verscholen aan een houten rekje. Dit lekkere tussendoortje vind je gelukkig niet alleen in de Alpen, maar ook in België kun je ze in sommige bakkerijen kopen. Bovendien kun je natuurlijk ook zelf Pretzels maken! Lees in dit weblog hoe je dat precies doet.
De historie van de Pretzel
Er bestaan veel verhalen over het ontstaan van de Pretzel. Zo zou het volgens het ene verhaal zijn oorsprong kennen in Bad Urach. Ongeveer 500 jaar geleden zou hier een hertog gewoond hebben, die zijn bakker uitdaagde om een product te maken waar de zon drie maal doorheen kon stralen. Een ander verhaal zegt dan weer dat de pretzel, ook wel Bretzel genoemd, oorspronkelijk uit Beieren komt. Tot slot gaat er ook een verhaal de ronde dat Pretzels een religieuze betekenis hadden in de katholieke kerk. Pretzels hebben namelijk een speciale vorm die lijkt op handen in een gebed. De gaten in het broodje zouden de Vader, de Zoon en de Heilige Geest representeren. Welke historie over de Pretzel klopt? We zullen het nooit te weten komen...
Ingrediënten
Je hoeft niet langer meer te verlangen naar die overheerlijke gezouten Pretzels van de Alpen. Je kunt ze namelijk thuis gewoon zelf maken, en zonder al te veel moeite ook! Met een beetje geduld eet jij binnen de kortste keren weer lekkere Pretzels als snack. Voor het recept heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram bloem (type 405 of 550) + extra om te bestuiven
- 40 gram baksoda
- 20 gram verse gist
- 10 gram zout
- Grof zeezout of speciaal Pretzelzout
- 15 gram suiker
- 40 gram boter (kamertemperatuur)
- 250 milliliter lauwwarme melk
- 1 liter warm water
Bereiding Pretzels
Stap 1: Voeg de gist en de melk samen en roer tot alles mooi is opgelost. Doe daarna de bloem in een grote beslagkom en voeg hier het gist/melk-mengsel aan toe samen met zout, suiker en boter. Kneed alles goed met één hand tot je een mooie deegbal krijgt. Haal het deeg dan uit de kom en kneed het beslag op het aanrecht tot een zacht en soepel deeg. Het kneden duurt minimaal 10 minuten. Tip: gebruik je gewicht tijdens het kneden!
Stap 2: Laat het deeg in een ronde bol op het aanrecht liggen en dek het af met plasticfolie. Laat het 15 tot 20 minuten rusten.
Stap 3: Deel het deel op in stukken van 80 gram. Zo weet je dat iedere Pretzel straks even lang moet bakken. Rol de porties op tot een bolletje, sla het plat en rol het vervolgens weer op. Laat opnieuw 10 minuten rusten.
Stap 4: Nu moeten de Pretzels gevormd worden. Bakkers hebben hier een speciale draaitechniek voor, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Neem een portie deeg en rol het met je handen uit tot je een sliert krijgt van zo'n 40 cm. Zorg er hierbij voor dat het middelste gedeelte iets dikker is. Neem de uiteinde van de sliert vast, draai de uiteinden twee keer om elkaar heen en vouw ze naar het bollere gedeelte van de Pretzel. Zo ontstaat de traditionele vorm van de Pretzel. Doe dit bij alle porties deeg.
Stap 5: Verwarm de over voor op 220 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak een mengsel van water en baksoda en zorg dat de baksoda goed is opgelost. Dompel daarna de Pretzels ongeveer 20 seconden onder in dit mengsel. Zo zorg je voor een diepbruine kleur op de korst. Leg de Pretzels vervolgens op de bakplaat.
Stap 6: Snijd met een scherp mes de onderkant van de Pretzels (de bolling) in, zodat na het bakken de traditionele witte inkeping ontstaat. Bestrooi de Pretzels daarna met zout.
Stap 7: Stop de Pretzels in de oven en laat ze 15 tot 20 minuten bakken tot ze bruin en gaar zijn.
Guten Appetit!