Bergwandelen in de hitte vergt enige aanpassingen, maar is prima mogelijk. Je wilt je kostbare dagen in de bergen immers zo goed mogelijk besteden. Voordeel is dat het alsmaar koeler wordt nadat je het hogerop zoekt. Door rekening te houden met de omstandigheden, kun je er gewoon op uit in de bergen. In dit weblog 10 tips wanneer je gaat bergwandelen in de hitte.
1. Drink veel. Heel veel.
Het allerbelangrijkste is dat je voldoende drinkt. Kies voor water, verdunde fruitdrank of een istotone sportdrank. Onderschat niet hoeveel je drinkt op dagen als deze (2-3 liter), dus neem ruim voldoende mee in je rugzak als je niet de mogelijkheid hebt om onderweg bij te vullen. Door te zweten verlies je ook de nodige zouten en mineralen. Vul dit aan met voeding (noten, zoute koekjes) of sportdrank voorzien van elektrolyten (zouten).
2. Vermijd de zon en start vroeg
Start je bergwandeling op warme dagen vroeg. Voordat de warmste uren van de dag aanbreken (11.00-15.00 uur), wil je de meeste hoogtemeters al gemaakt hebben. Heb je de zon wel eens op zien komen vanaf een bergtop? Dit is het moment om dit eens te ervaren! Zet je wekker en ga vroeg in de ochtend de bergen in.
3. Draag lichte, luchtige kleding
Pas je kleding aan op de extreem warme omstandigheden. Kies voor lichte, zowel qua kleur als gewicht, kleding met ademend vermogen. Draag geen katoen, want hier trekt zweet juist in wat een oncomfortabel gevoel geeft. Misschien is het op een dag als deze ook verstandig om voor lage trekkingschoenen te kiezen in plaats van zware bergschoenen.
4. Smeren, smeren, smeren
Bescherm je huid tegen de felle zonnestralen door je voortdurend in te smeren met zonnebrand. Kies voor een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor, want op hoogte is de UV-straling nog sterker. Smeer liever te vaak, dan te weinig.
5. Draag een zonnebril
Niet alleen je huid dient beschermd te worden tegen de schadelijke UV-straling, ook je ogen. Een goede zonnebril voorkomt vermoeide ogen en hoofdpijn. Kies op de zonnige dagen voor glazen die weinig licht doorlaten. Een zonnebril met een CE-markering van 3 of hoger beschermt je ogen optimaal.
6. Temper je verwachtingen
Op warme dagen is het niet verstandig om voor de meest uitdagende routes met een duizelingwekkend aantal hoogtemeters te kiezen. Pas je route aan op de omstandigheden en kies voor een bosrijk pad dat veel schaduw biedt. Houd jezelf en je wandelgenoten goed in de gaten en wees alert op de symptomen (hoofdpijn, duizeligheid, slap gevoel) van een zonnesteek. Wordt het te veel? Keer gerust om of kort de route van vandaag in.
7. Zoek verkoeling bij/in het water
Grijp iedere mogelijkheid aan om je lichaam te koelen. Kom je langs een bergbeek, gooi vooral wat koud water over je hoofd en nek of maak zelfs je T-shirt nat. Een bergmeer? Neem een duik! Alles om er maar voor te zorgen dat je lichaamstemperatuur daalt en je het bergwandelen in de hitte volhoudt.
8. Houd je schoenen uit de zon
Bergwandelen in de hitte doet je voeten opzwellen, waardoor je wandelschoenen strak en oncomfortabel aan kunnen voelen. Daarnaast neemt het (zwarte) rubber van de schoen warmte op, waardoor ze minder flexibel worden. Zet je wandelschoenen, ook bij een pauze, daarom op een koele plek buiten de zon. Wandelschoenen: do's en don'ts >
9. Zoek de schaduw op en neem rust
Neem bij warme omstandigheden net iets vaker pauze dan je gewend bent. Zoek een plek in de schaduw op, neem de tijd om te drinken en laat het lichaam even tot rust komen. Tijdens dagen als deze kun je niet je normale tempo volhouden.
10. Wees lief voor je voeten
Je voeten krijgen het zwaar te verduren tijdens het bergwandelen in de hitte. De voeten zwellen op en de huid wordt zachter. Tel hier zweet en vochtige sokken bij op en je hebt het ideale recept voor blaren. Trek bij iedere pauze je schoenen even uit, laat je sokken drogen en dompel je voeten indien mogelijk onder in een meer of bergbeekje.