De mooiste uitzichten, frisse berglucht en het klingelen van de koebellen. Het is bijna onmogelijk om niet van de bergen houden. Toch is het niet voor iedereen altijd maar een feestje. Want stel nou dat je dol bent op bergen, maar al de kriebels krijgt als je een bergweg afrijdt, omdat je zo erg last hebt van hoogtevrees... Dat kan de pret flink bederven. Het kan je ook overkomen tijdens een wandeling, als je ineens toch de diepte in kijkt en je plotseling beseft hoe hoog je eigenlijk zit. Hoe ga je dan verder? In dit blog geven we je een aantal tips over hoe je om kunt gaan met hoogtevrees tijdens het wandelen.
Bedenk waar je precies bang voor bent
Een aanval van hoogtevrees is nooit leuk. Wat kan helpen, is om voor jezelf te bedenken waar je precies bang voor bent. Ga rustig zitten en denk er even over na. Het is namelijk vaak dat je niet bang bent voor de komende drie stappen die je moet maken, maar voor wat er daarna nog kan komen. Bekijk samen even de route en misschien weet iemand uit de groep wel wat er verder nog komt. En als het wel die komende drie stappen zijn, haal dan even diep adem en kijk hoe ver je komt. Wie weet valt het allemaal wel mee.
Praat erover met degene waar je mee gaat wandelen
Hoogtevrees levert veel stress op en kan je vakantieplezier snel wegnemen. Je kunt zelfs opzien tegen de volgende wandeling. Heb je er nou echt last van, maak het dan bespreekbaar binnen je vakantiegezelschap. Hoogtevrees tijdens het wandelen is namelijk niet iets om je voor te schamen en het kan helpen om het van tevoren aan te geven. Dan kan de groep er rekening mee houden dat je het spannend vindt en nadenken over een eventueel alternatief als je echt niet meer verder durft.
Check vooraf hoe de route loopt
Als je vooraf alvast bekijkt hoe de route loopt, weet je (ongeveer) wat je wachten staat. Hoogtevrees heeft namelijk ook vaak te maken met de angst voor iets onbekends. Onderzoek de route goed, dan weet je vaak wel waar het misschien spannend kan worden. Daarnaast kun je ook altijd nog bij het lokale toeristenbureau meer informatie opvragen. Tip: als er in de Duitse omschrijving 'Schwindelfrei' staat, dan zitten er juist spannende delen in waarbij je geen hoogtevrees moet hebben.
Verbeter je techniek en doe ervaring op
Je denkt misschien dat het wel meevalt, maar er komt nog best wat techniek kijken bij bergwandelen. Dit kun je (deels) thuis alvast oefenen. Leer bijvoorbeeld lopen op een blokkenterrein en over smalle balken. Ook oefenen met wandelen over steil, glad gras kan je helpen, maar dat wordt wat lastiger in België. Door dit te oefenen, word je zekerder van je eigen kunnen en zullen de 'spannende' delen minder spannend zijn. Je verlegt als het ware de grens van het punt waarop jij last krijgt van hoogtevrees tijdens het wandelen.
Wandel met stokken in de bergen
Wandelen met stokken zorgt voor een beter evenwicht in de bergen, waardoor je dus steviger staat. Je zult je zekerder voelen met stokken, dus deze kunnen je zeker helpen tijdens het wandelen als je hoogtevrees opspeelt.
Ken je grenzen en ga er niet overheen
Bergwandelen kost meer energie dan een gewone wandeling in België. Je zit hoger, dus er is minder zuurstof in de lucht, je loopt omhoog wat meer inspanning kost en je bent niet gewend aan de hoogte. Bedenk dan ook dat alles moeilijker wordt als je moe bent en/of vermoeide spieren hebt. Vermoeidheid kan je hoogtevrees op zo'n moment versterken. Bouw je wandelingen rustig op. Begin je vakantie met een eenvoudige wandeling en wen aan de inspanning en de hoogte. En vooral, ga niet over je grenzen heen, want dan kan je hoogtevrees tijdens het wandelen alleen maar erger worden.
Blijf voor je kijken in plaats van naar beneden
Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar kijk niet naar beneden. Kijk omhoog, naar de bergwereld om je heen, naar het pad voor je, het is allemaal goed. Zolang je maar niet naar beneden kijkt. Hoe moeilijk het ook is...
Ga op pad met een gids
Wil je nou toch graag een mooie, lange wandeling maken, maar ben je bang dat je niet durft? Dan is het ook nog een optie om op pad te gaan met een gids. Gidsen kennen de omgeving natuurlijk op hun duimpje en dat kan jou helpen met je hoogtevrees tijdens het wandelen. Hij of zij kan je van tevoren de route vertellen en kan je voorbereiden op de moeilijke delen. Daarnaast, als het echt te veel wordt, kan een gids je nog helpen met een stuk touw.
Haal diep adem en ontspan je schouders
Merk je dat je steeds meer last krijgt van je hoogtevrees tijdens het wandelen en ben je het niet meer de baas? Neem dan even de tijd om weer tot jezelf te komen voor je verdergaat. Adem even een paar keer heel diep in en blaas zo hard mogelijk uit. Denk daarna even aan je schouders en duw ze bewust naar beneden. Door de hoogtevrees ben je waarschijnlijk enorm gespannen, wat ook niet meehelpt. Door te ontspannen voel je je beter en sta je ook relaxter op je benen. Neem hier even een paar minuten de tijd voor en kijk dan of je langzaamaan weer verder kunt.
Ga!
Hoogtevrees tijdens het wandelen helemaal overwinnen, kan misschien niet. Maar met bovenstaande tips kun je het misschien wel dragelijk maken. Laat één slechte ervaring je niet afschrikken, maar ga vooral op pad. En krijg je onderweg last van hoogtevrees, probeer dan achter te bedenken wat nou precies de trigger hiervan was. Zoek voor je volgende wandeling een route waarin je dat dan kunt vermijden.