Skip to navigation Skip to main content

Wat doe je als je koeien tegenkomt tijdens het wandelen?

Koe Aanval

Het geklingel van de koeienbellen is een kenmerkend geluid wanneer je in de bergen loopt. Maar, wat doe je eigenlijk als je een koe tegenkomt tijdens het wandelen? Eigenlijk is dat heel simpel: je laat ze gewoon met rust. Op het eerste gezicht lijken het vriendelijke en knuffelbare beesten, maar ze kunnen ook gemeen zijn en je aanvallen. Op het moment dat je in de bergen loopt, bevind je je in hun leefgebied. Er wordt dan ook van je verwacht dat je daar met respect voor dier en natuur mee omgaat. Loop met ruime afstand om de koeien heen en, indien je viervoeter mee is, houd je hond aangelijnd. Meer regels over wat je moet doen als je een koe tegenkomt tijdens het wandelen, lees je hieronder.

Regels voor omgang met koeien tijdens het wandelen

Wandelen over de glooiende alpenweiden is favoriet bij veel bergliefhebbers. Met de mooiste uitzichten, prachtige natuur en vooral de rust die je hier vindt, is dat ook niet zo gek natuurlijk. Toch zijn wandelaars niet de enige die graag op de alpenweiden staan, ook koeien en ander vee kom je hier vaak tegen. Het kan dus voorkomen dat je koeien tegenkomt tijdens het wandelen. Deze situatie kan vaak geen kwaad, als je je aan een paar regels houdt. Deze zijn opgesteld om voor zowel de wandelaars als voor het vee onveilige situaties te voorkomen. En ondanks dat je het niet meteen verwacht als je de grazende viervoeters ziet, kunnen koeien ook gemeen zijn. Zeker als ze hun kalfjes willen beschermen. Onthoud onderstaande regels voor de omgang met koeien tijdens het wandelen goed en voorkom vervelende situaties.

1. Vermijd contact met de koeien

Het belangrijkste om te doen als je koeien tegenkomt tijdens het wandelen is contact te vermijden. Vaak staan ze te grazen of liggen ze in de weide. Laat ze daar ook vooral mee doorgaan en benader ze niet om even te aaien of te voeren. Het voeren van de dieren wordt sowieso niet gewaardeerd door de boeren. Door ze te vermijden voorkom je dat de koeien jou zien als gevaar en je aanvallen.

Mountainbiken langs de koeien
© Spalder Media Group

2. Blijf rustig

Mochten er koeien op of vlak bij het wandelpad staan, is het vooral zaak om rustig te blijven. Als jij gewoon normaal doorloopt en geen onverwachte geluiden en bewegingen maakt, hebben de dieren er weinig last van. De weidedieren kunnen schrikken van onverwachte bewegingen of geluiden en je daardoor als gevaar zien. Zorg er ook voor dat je kinderen rustig blijven en niet rennen en schreeuwen in de buurt van de koeien.

3. Benader geen koeien en hun kalfjes

Het is natuurlijk sowieso niet de bedoeling om koeien tijdens je wandeling te benaderen, maar als ze kalfjes hebben is dat helemaal uit den boze. De moederkoeien zullen hun kalfjes koste wat kost beschermen tegen eventueel dreigend gevaar. Helemaal honden worden als bedreiging gezien. Zorg dat je kinderen daarom bij je blijven en houd ook je hond kort aan de lijn.

Kalfje op een bergweg

4. Houd je hond altijd aangelijnd

Het is hierboven al een paar keer benoemd, maar houd je hond altijd onder controle en aan een korte lijn. Zo kunnen zij niet achter koeien aanrennen en is de kans klein dat ze als gevaar worden gezien. Mocht het toch gebeuren dat een dier je hond aanvalt, laat de lijn dan direct los. Zo houd je jezelf in veiligheid.

5. Blijf op de gemarkeerde wandelwegen

Een logische regel is natuurlijk dat je op de gemarkeerde wandelwegen op de weides blijft. Dit is ook een algemene regel tijdens het bergwandelen, de paden zijn er namelijk niet voor niets. Maar helaas gebeurt het toch te vaak dat mensen buiten de paden lopen. Verlaat de paden niet om de koeien te aaien of van dichterbij te bekijken, maar blijf gewoon netjes op het wandelpad.

Wandelpad in de bergen met koeien

6. Loop met ruime afstand om de koeien heen

Het kan gebeuren dat je koeien tegenkomt tijdens het wandelen die midden op je wandelpad staan of zelfs liggen. In dat geval heb je geen andere keuze dan het pad te verlaten. Let er in deze situatie op dat je rustig en met een ruime afstand om de koeien heen loopt. Houd ze in de gaten en kijk, als je er eenmaal voorbij bent, ook nog een paar keer achterom om te zien of er niet eentje achter je aankomt.

7. In het geval dat een koe je nadert: blijf kalm

Ondanks dat koeien elke zomer honderden wandelaars voorbij zien komen, kunnen ze nog steeds nieuwsgierig zijn naar ons. Zeker jonge koeien kunnen nog wel eens wandelaars benaderen uit nieuwsgierigheid. Mocht dit het geval zijn, dan is het belangrijk dat je kalm blijft en dat je ze niet de rug toekeert. Loop langzaam bij ze weg, maak geen onverwachte bewegingen en hou in de gaten wat ze doen. Zo kun je het veiligst je weg vervolgen.

8. Bij de eerste signalen van onrustige koeien, verlaat je zo snel mogelijk de weide

Meestal is er niks aan de hand als je koeien tegenkomt tijdens het wandelen en doen zij niks als jij ook niks doet. Toch kan het voorkomen dat de dieren onrustig zijn of worden, om wat voor reden dan ook. Het kan zijn dat ze dreigend gevaar hebben gezien, dat een koe haar kalf beschermd of dat ze zijn geschrokken. In deze situatie moet je zo snel mogelijk de weide verlaten en ver bij de beesten uit de buurt blijven. Probeer wel rustig te blijven en andere bovenstaande regels in acht te houden, anders kan de koe nog bozer worden en je echt aanvallen.

Koe met bel op bergweide

9. Sluit hekken achter je

We hebben allemaal wel eens een wandeling gemaakt waarbij je over het prikkeldraad moest klimmen of door een hek moest. Dit hek en het prikkeldraad zijn bedoeld om het vee binnen een bepaald gebied te houden. Daarom is het belangrijk dat je eventuele hekken in je route ook weer achter je sluit. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de dieren door het hek het gebied kunnen verlaten.

10. Behandel dieren, boeren en de natuur met respect

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is essentieel om respectvol om te gaan met dieren, de natuur en boeren. Veel bergliefhebbers waarderen de ongerepte natuur, en om deze omgeving in stand te houden, is het cruciaal om respect te tonen. Alle eerder genoemde tips dragen bij aan dit doel. Als je je aan deze richtlijnen houdt, zal je geen problemen ondervinden wanneer je koeien tegenkomt tijdens je wandelingen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.