Wandelsokken zijn een vaak nog ondergewaardeerd item in je wandeluitrusting. Ten onrechte, want goede sokken zijn een must! Ze kunnen allerlei vervelende kwaaltjes zoals blaren en irritaties voorkomen en laten je schoenen beter aansluiten, zodat je voeten niet heen en weer kunnen bewegen. Wanneer je op zoek gaat naar goede wandelsokken is de keuze enorm. Er zijn sokken van verschillende materialen, hoge en lage varianten en ook de dikte kan verschillen. Vandaag beantwoorden wij de belangrijkste vragen over het aanschaffen van wandelsokken.
1. Waarom zijn wandelsokken belangrijk?
Er zijn een aantal grote verschillen tussen wandelsokken en gewone sokken. En juist die verschillen maken dat een wandelsok een betere keuze is dan een normale sok. Een wandelsok is anatomisch gevormd en heeft een linker-en rechterversie, zodat ze perfect om je voet passen. Een ander groot voordeel is dat ze drukplekken voorkomen, doordat ze platte naden hebben. Zo ontstaat er geen wrijving. De plekken bij de hiel en de tenen kunnen wel wat extra ondersteuning gebruiken, daarom is de sok daar net iets dikker. Een goed paar wandelsokken kan je wandelervaring een stuk prettiger maken!
2. Welke verschillende types zijn er?
Er zijn vele soorten wandelsokken te verkrijgen. Iets wat je van te voren sowieso moet weten is waar je de wandelsokken precies voor gaat gebruiken. Ga je korte wandelingen maken of ga je voor zware en lange tochten? Wanneer je van plan bent om lichte dagtochten in de bergen te maken, dan is een relatief dunne wandelsok een prima keuze. Denk daarbij bijvoorbeeld aan liners, dat zijn lichtgewicht ondersokken die zweet snel afvoeren en je voeten droog houden. Als je zwaardere tochten gaat lopen kun je beter kiezen voor iets dikkere sokken, die geven dan ook een beetje extra demping. Voor meerdaagse wandeltochten heb je echt dikke en warme wandelsokken nodig. Daarin zitten meer verdikkingen, die zorgen voor minder kans op irritaties. Het dragen van liners als onderlaag is een aanrader! Als laatste is jouw persoonlijke voorkeur natuurlijk ook belangrijk.
3. Welke materialen worden er gebruikt?
De meeste wandelsokken bestaan (gedeeltelijk) uit wol. Vaak wordt wol gecombineerd met synthetisch materiaal en samen zorgt dat voor een slijtvaste, elastische en goed passende wandelsok. De wol zorgt er ook voor dat je voeten warm blijven op koude dagen en koel op warme dagen. Ook blijft vocht niet hangen. In veel wandelsokken zit het populaire merinowol, een groot voordeel hieraan is dat je sokken niet snel gaan stinken. Katoenen sokken raden we af, want katoen houdt vocht juist vaak vast, waardoor je een grotere kans op blaren hebt.
4. Wat is de juiste maat voor mij?
Het is erg belangrijk om de juiste maat wandelsok te kiezen. Je voorkomt daarmee dat je gaat schuiven in je schoen en/of last krijgt van vervelende drukpunten. Hierom zijn de meeste wandelsokken ook in halve maten verkrijgbaar. Wanneer je wandelsokken gaat kopen is het handig om die te passen in de schoenen waarmee je gaat wandelen, zo weet je zeker dat ze perfect passen. Probeer verschillende types, materialen en merken uit, zodat je precies weet welke je het lekkerst vind zitten.
5. Wat is een geïmpregneerde wandelsok?
Bepaalde types wandelsokken zijn geïmpregneerd. Dat is niet iets wat je altijd nodig hebt, maar het kan handig zijn wanneer je in een bos- of insectrijk gebied gaat wandelen. Dit soort wandelsokken zijn voorzien van HealthGuardTM Vital Protection, een anti-insectenmiddel dat er door zijn geur (die je zelf niet ruikt) voor zorgt dat je minder last hebt van insecten. Ook na een aantal wasbeurten is de werking nog steeds top.
6. Hoe hou je wandelsokken fris en schoon?
Na een lange dag in de bergen zijn je wandelsokken toe aan een goede wasbeurt. De meeste sokken kun je gewoon in de wasmachine gooien, maar let toch even goed op de wasvoorschriften. Niet elk programma is geschikt en ook de wasdroger wordt vaak afgeraden, omdat de sokken dan hun vorm en elasticiteit kunnen verliezen.
7. Uit welke merken heb ik de keuze?
Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende wandelsokken te verkrijgen, grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook de prijsverschillen zijn groot. Je kunt een paar wandelsokken voor een tientje aanschaffen bij een warenhuis, maar ook voor € 30,- bij een speciaalzaak. Het hangt natuurlijk erg van je plannen af voor welk merk je uiteindelijk kiest. Grote kans dat je voor een meerdaagse, zware trektocht meer let op de kwaliteit dan wanneer je maar een dagje de bergen in gaat. Wij zijn erg fan van Falke sokken, een merk dat zich al jarenlang heeft bewezen op de outdoor-markt. Ook Rohner is een merk dat al jaren wordt gedragen en X-Socks zijn ook van zeer hoge kwaliteit. Andere fijne merken zijn o.a. Vaude, Jack Wolfskin, Ice Breaker en Care Plus (anti insect).
Koop jouw wandelsokken bij:
Tips voor het gebruik en de aanschaf van wandelsokken
- Kies voor ieder seizoen een andere wandelsok
- Neem tijdens lange wandeltochten een droog paar sokken mee
- Kijk en pas bij het kopen meerdere merken en types
- Neem je wandelschoenen mee bij het kopen van wandelsokken
- Koop nieuwe sokken als de pasvorm niet optimaal meer is
- Was je nieuwe wandelsokken voor het eerste gebruik