Skip to navigation Skip to main content

8x tips voor een vakantie in Baden-Württemberg

Badenwurttemberg
© Chris Keller / Schwarzwald Tourismus

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg ligt in het zuidwesten van het land en is een walhalla voor natuurliefhebbers en genieters. In deze regio vind je glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, historische steden, kastelen en - ook niet onbelangrijk - heerlijke wijn. De regio is vooral bekend vanwege de helderblauwe Bodensee, het Zwarte Woud en de Schwäbischer Alp. Op het gebied van natuur, cultuur en outdooractiviteiten heeft Baden-Württemberg veel te bieden: van kanoën op de Donau en wandelen door het Zwarte Woud tot relaxen in een kuuroord en verkenningstochten door oude kastelen. In dit artikel geven we je acht tips voor een vakantie in Baden-Württemberg.

1. Zwarte Woud

Het Zwarte Woud behoort tot een van de meest pittoreske streken van Duitsland en is een highlight in Baden-Württemberg. Je vindt hier schaduwrijke naaldbossen, groene heuvels, uitgestrekte meren en historische stadjes. Je vindt er meer dan 30.000 kilometer aan wandelpaden, waaronder verschillende routes naar de hoogste berg van het Zwarte Woud, de 1493 meter hoge Feldberg. Fenomenaal uitzicht gegarandeerd! Ook een bezoekje aan Titisee-Neustadt mag je zeker niet overslaan. Op het gelijknamige meer kun je kajakken, surfen, zwemmen en zeilen. Vergeet vooral niet om de beroemde Schwarzwälder kirsch te proeven, net als een lekkere wijn uit de streek. Toe aan ontspanning? Bezoek dan Baden-Baden, het belangrijkste kuuroord van de regio. Andere leuke plaatsen zijn Gengenbach, Freiburg en Freudenstadt.

Raften Murgtal
© Schwarzwald Tourismus / Julian Semet
Uitgebreide mogelijkheden in het Zwarte Woud: raften in het Murgtal

2. Bodensee

De prachtige Bodensee is het grootste meer in Duitsland. Het meer wordt omgeven door een groen, heuvelachtig landschap en allerlei charmante steden en dorpen. Rondom de Bodensee vind je tientallen fiets- en wandelroutes, een aanrader is de wandelroute naar de top van de Pfänder op 1064 meter hoogte. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het meer en het omringende landschap. Natuurlijk behoort een boottocht over de Bodensee ook tot de mogelijkheden, net als andere watersportactiviteiten zoals suppen, zeilen of kanoën. Tip voor het hele gezin: Skywalk Allgäu, waar je langs klimtorens en loopbruggen hoog tussen de bomen loopt.

3. Bad Mergentheim

Bad Mergentheim is een romantisch stadje in Baden-Württemberg dat bekend staat als kuuroord. Een perfecte plaats dus voor eenieder die op zoek is naar rust en ontspanning. Het stadje ligt midden in het Taubertal en direct aan de ‘Romantische Strasse’. Omringd door bloemige weilanden en glooiende heuvels met wijnranken is het net alsof je je midden in een ansichtkaart bevindt. Het levendige, autovrije centrum met zijn vele terrasjes, cafés en vakwerkhuizen maakt het schilderachtige plaatje compleet. In de Solymar Therme kun je terecht voor fijne wellness-behandelingen, een groot saunalandschap en verschillende thermale baden. Toch in voor wat actiefs? Dan vind je rondom Bad Mergentheim 140 kilometer aan wandelroutes en tientallen kilometers aan fietspaden.

4. Romantische Strasse

De Romantische Strasse is een van de populairste en oudste toeristische routes in Duitsland. De route is ongeveer 400 kilometer lang en loopt van Würzburg tot aan Füssen in het zuiden van het land. Je kunt de route met de auto volgen, maar ook fietsend of wandelend. Langs de route vind je sprookjesachtige kastelen, middeleeuwse dorpjes en prachtige landschappen. Zo kom je bijvoorbeeld langs het schilderachtige Rothenburg ob der Tauber, een middeleeuws stadje met prachtig gekleurde vakwerkhuizen, klinkerstraatjes en smalle steegjes. Ook Burg Harburg, Dinkelsbühl en Augsburg zijn echte aanraders. De Wieskirche in Steingaden is een UNESCO Werelderfgoed locatie en mag je dus ook eigenlijk niet missen. Deze rococokerk staat er al sinds de 18e eeuw en beschikt over prachtige fresco’s en versieringen. Absoluut hoogtepunt van de Romantische Strasse is het sprookjesachtige Schloss Neuschwanstein.

Een prachtige route: de Romantische Strasse
© Deutsche Alpenstraße Fotografie Dietmar Denger
Een prachtige route: de Romantische Strasse

5. Mainau

Het eilandje Mainau is één van de drie eilandjes in de eerdergenoemde Bodensee. Vanwege het mediterrane klimaat in deze regio groeien er op het eiland allerlei mediterrane en tropische planten, waardoor het ook wel bekend staat als bloemeneiland. Rondom het barokke Schloss Mainau ligt een schitterend park met allerlei bloemensoorten, vijvers, fonteinen en een adembenemende rozentuin. Ook vind je hier het Palmenhaus, een tropische kas met verschillende palmsoorten. De binnenkant van de Schlosskirche St. Marien Mainau is een echte aanrader voor kerk- en kunstliefhebbers. Op Mainau vind je een aantal horecagelegenheden en je kunt een boottochtje maken over het meer. Fan van vlinders? Dan kun je je hart ophalen in het Schmetterlingshaus. In dit tweede grootste vlinderhuis van heel Duitsland kun je 120 verschillende rondvliegende vlindersoorten ontdekken en bewonderen.

6. Schloss Lichtenstein

Het romantische Schloss Lichtenstein ligt ten zuiden van Stuttgart en staat bekend als sprookjeskasteel van Württemberg. Het kasteel werd gebouwd in de 19e eeuw en staat bovenop een 817 meter hoge rotspartij, terwijl het Schwäbische Alb-gebergte voor een prachtig decor zorgt. Binnenin het kasteel vind je een grote collectie aan wapens en pantsers en is het mogelijk om een rondleiding door de verschillende ruimtes te volgen.

Een van de jongste kastelen van Duitsland, maar toch net alsof je in de middeleeuwen bent beland
© DZT / Peter Dörfel
Een van de jongste kastelen van Duitsland, maar toch net alsof je in de middeleeuwen bent beland

7. Heidelberg

De oude universiteitsstad Heidelberg, gelegen langs rivier de Neckar, staat wereldwijd bekend om het prachtige Schloss Heidelberg. In de schaduw van dit sprookjesachtige kasteel ligt het historische centrum van de stad, Altstadt. Hier wandel je door smalle straatjes met gekleurde vakwerkhuizen en kun je genieten van een drankje op de sfeervolle Marktplatz. Aan de andere kant van de rivier, te bereiken via de karakteristieke Alte Brücke, vind je het stadsdeel waar vroeger de filosofen en professoren woonden. Vlak achter deze wijk vind je de Philosofenweg, een twee kilometer lang pad parallel aan de Neckar met mooie uitzichtpunten op de stad en het kasteel. Een ander mooi uitzichtpunt is de Königstuhl, een heuvel die te bereiken is met een oud kabeltreintje of natuurlijk wandelend. Rondom de top van de Königstuhl lopen vele kilometers aan wandelpaden.

8. Kocher-Jagst-Radweg

De Kocher-Jagst-Radweg is een fantastische belevenis voor fietsliefhebbers in Baden-Württemberg. Een route van 332 kilometer en zes etappes voert je door ongerepte natuur en langs idyllische dorpjes en wijngaarden. De start is in Aalen den Kocher en vervolgens loopt de route langs Schwäbisch Hall richting Neuenstadt am Kocher, om je vervolgens via Möckmühl en Kirchberg an der Lagst naar Crailsheim en weer terug naar Aalen te voeren. Natuurlijk is het ook mogelijk om één of meerdere etappes te fietsen in plaats van de gehele route. Hoogtepunten onderweg zijn onder andere het charmante Vellberg, het landelijke Jagsthausen en verschillende wijngaarden en kastelen. De regio staat bekend om zijn traditionele keuken, dus je kunt dagelijks genoeg energie opdoen in de lokale cafés en restaurants. Deze fietsroute valt in de categorie middelzwaar.

Fietsen op de Kocher-Jagst-Radweg
© Touristikgemeinschaft HeilbronnerLand e.V. / Jan Bürgermeister
Via de Kocher-Jagst-Radweg kun je deze prachtige regio al fietsend ontdekken.
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.