Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in Rheinland-Pfalz: 3 tips

Wandern Von Hütte Zu Hütte In Der Pfalz
© Dominik Ketz / Pfalz.Touristik e.V.

Indrukwekkende rivierdalen, dichte bossen, romantische wijngaarden, idyllische meren en grote moerassen vormen het landschap van Rheinland-Pfalz en een prachtig decor om heerlijk te wandelen. Je vindt deze Duitse deelstaat in het westen van het land, tegen de grens met België en Luxemburg. Maak een uitstapje naar een van de vele bezienswaardigheden en historische steden, ga een dagje ontspannen in de (natuurlijke) wellness, stap op de fiets of ga voor een mooie wandeling. Vooral dat laatste is een geliefde activiteit hier. Met toegang tot een uitgebreid en gevarieerd wandelnetwerk, kan ieder type wandelaar hier terecht. Hieronder hebben we drie tips voor wandelen in Rheinland-Pfalz voor je op een rijtje gezet.

Wandelen in Rheinland-Pfalz

Het landschap in Rheinland-Pfalz is afwisselend en biedt genoeg uitdaging voor iedereen. Er liggen verschillende nationale parken en rivieren in de deelstaat, waar je prachtig door en langs kunt wandelen. Kies bijvoorbeeld voor Nationaal Park Eifel of voor een route door de rivierdalen van de Rijn, Moezel of Ahr. Een andere leuke omgeving waar je kunt wandelen is Rheinhessen, het grootste wijnbouwgebied in Duitsland. Na een actieve dag is het tijd voor een welverdiend wijntje bij een hut of plattelandsherberg. Kortom, er is meer dan genoeg te ontdekken tijdens het wandelen in Rheinland-Pfalz. Je kunt hier fijne dagtochten maken, maar er lopen ook een aantal lange afstandswandelingen (gedeeltelijk) door de deelstaat. Om je alvast een beetje inspiratie te geven, vind je hieronder een paar tips voor mooie dagwandelingen in Rheinland-Pfalz.

Klidinger Wasserfall an der Schießlay
© GesundLand Vulkaneifel GmbH
Klidinger waterval op de HeimatSpur Wasserfall-Erlebnisroute

1. HeimatSpur Wasserfall-Erlebnisroute

De HeimatSpur Wasserfall-Erlebnisroute is in 2023 uitgeroepen tot de mooiste dagwandeling van Duitsland. Je wandelt door het hart van de Vulkaneifel, te midden van een indrukwekkend landschap. De 13,3 km lange waterval-belevenisroute rond Bad Bertrich is zeer afwisselend, met zowel rotsachtige als kronkelige paden en prachtige uitzichten tot in het Üssbachtal. En net zo indrukwekkend gaat het verder met de Bismarck- en Hohenzollern-torens, grotten uit het stenen tijdperk en de uitzichten vanaf Falkenlay en het uitkijkpunt “Oase van de Vrede”. Aan highlights geen gebrek op de route, die deel uitmaakt van het wandelroutenetwerk ‘HeimatSpuren’. Het hoogtepunt is de Klidinger-waterval. Diep verborgen in het bos valt het water hier ongeveer 28 meter naar beneden. Dit maakt het niet alleen de hoogste, maar ook een van de mooiste watervallen van de Eifel. Op de Wasserfall-Erlebnisroute zijn er in ieder geval ongeveer 500 hoogtemeters te overwinnen.

  • Rondwandeling bij Bad Bertrich
  • Mooiste dagwandeling van Duitsland
  • Hoogste waterval van de Eifel

HeimatSpur Wasserfall-Erlebnisroute

Duur 4:30 uur
Hoogtemeters 476 meter klimmen, 476 meter dalen
Afstand 13 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

2. Hahnfels Tour

Hahnfels-Tour Rheinland-Pfalz is een van de meest bosrijke gebieden in Duitsland. Dat merk je tijdens de Hahnfels-Tour door het Dahner Felsenland. Deze wandeling begint in Erfweiler en leidt je via een prachtige route naar de ruïnes van Burg Altdahn. De drie ruïnes van deze kastelen torenen hoog boven het landschap uit. Ze staan dichtbij elkaar op een rotsachtig rif en bieden een fantastisch uitzicht op de omgeving. In zo'n 15 km loop je naar de ruïnes en weer terug. Het is een tocht vol idyllische plekjes, klimmen en dalen langs rotsplateaus en genieten van mooie uitzichten van start tot eind. Het laatste deel van de wandeling word je nog verrast door de Erfweiler waterval. Hier kun je je nog even opfrissen voor je aan de laatste kilometers begint. Een leuke tip is om te picknicken bij de vijver bij de Eibachbron. Hier kun je vers bronwater halen. Deze wandeling is bestempeld als premium route in Duitsland en een absolute tip voor wandelen in Rheinland-Pfalz.

  • Hahnfels uitzichtplatform
  • Ruïnes van Burg Altdahn
  • Start bij de Belmontplatz in Erfweiler

Hahnfels-Tour

Duur 5 uur
Hoogtemeters 358 meter klimmen, 360 meter dalen
Afstand 14,4 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
Wandelaar bij de ruïnes van Burg Altdahn
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Uitzicht bij de ruïnes van Burg Altdahn

3. Treidlerweg

Een wandeling die ook goed staat aangeschreven is de Treidlerweg. De ongeveer 12 km lange Treidlerweg voert door een beschermd uiterwaardenlandschap bij Michelsbach, langs de Rijn en het natuurgebied Hördter Rheinaue. De naam van het pad komt van de activiteit van het stroomopwaarts verplaatsen van schepen tegen de stroom in. Sinds de 8e eeuw en tot aan de uitvinding van de stoomvaart werden schepen stroomopwaarts gesleept, dat wil zeggen dat landarbeiders of trekdieren het schip in een lange lijn tegen de stroming van de rivier van de vrijwel vlakke oever trokken. Het gaat door natuurlijke uiterwaardenbossen en langs steengroevemeren, velden en boomgaarden.

  • Langs de uiterwaarden van de Rijn
  • Veelzijdige flora & fauna
  • Start- en eindpunt in Hördt

Treidlerweg

Duur 3 uur
Hoogtemeters 7 meter klimmen, 7 meter dalen
Afstand 12,6 km
Ondergrond Bospaden
Niveau Licht
Conditie
Techniek
Uitzichten
Wandelaars bij de Rheinauen bei Hördt
© Pfalz-Touristik e.V. / Dominik Ketz
De prachtige natuur van natuurgebied Hördter Rheinaue

Meer tips voor een vakantie in Rheinland-Pfalz

In een deelstaat als Rheinland-Pfalz hoef je je geen moment te vervelen. Hierboven hebben we drie tips voor wandelen in Rheinland-Pfalz uitgewerkt, maar het aanbod is natuurlijk veel groter. De 10 regio's in deze deelstaat bieden tal van mogelijkheden. Je kunt prachtig wandelen langs de Moezel en vergeet ook de Eifelsteig niet. Daarnaast zijn er tal van uitstapjes in de Eifel te maken. En waar verblijf je dan? Op de camping natuurlijk! Wij gingen voor je op onderzoek uit en vonden een aantal fijne campings aan de moezel en plekken waar je kunt kamperen in de Eifel.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.