Een via ferrata, ook wel klettersteig in het Duits, is een route langs rotswanden en door de bergen, die je volgt terwijl je gezekerd bent aan staalkabels. Het is een spannende sport waarbij je tijdens het afleggen van de tocht over en langs verschillende obstakels moet klimmen. Denk aan hangbruggen over afgronden, smalle paden, geschroefde punten en houten balken. Een via ferrata doe je met speciale uitrusting aan, zoals een klimgordel, zodat je te allen tijde de route veilig kunt overbruggen en je continu gezekerd bent aan de staalkabel. Een via ferrata is er in verschillende niveaus: van relatief eenvoudige routes tot uitdagende klimmen voor ervaren alpinisten. Ben je benieuwd naar hoe het precies zit met klettersteigen? In dit blog lees je alles over via ferrata en geven we antwoord op de meest gestelde vragen!
Via ferrata of klettersteigen: wat houdt het in?
Een via ferrata (Italiaans) of klettersteig (Duits) is een route door de bergen die je kunt herkennen aan de staalkabel die langs de rotswanden loopt. Daaraan gezekerd volg je de weg naar boven en langs steile wanden. Tijdens het klettersteigen heb je een klimgordel aan die je vast maakt aan de kabel, zodat je als je onverhoopt wegglijdt, je altijd aan de staalkabel blijft hangen en niet kunt vallen. Een via ferrata bestaat uit een combinatie van bergwandelen, klimmen en uitdagende obstakels overwinnen. Het is een toegankelijke sport die, door de verschillende niveaus, in principe iedere bergliefhebber moet kunnen. Deze leuke en vooral actieve sport laat je op plekken komen waar je normaal gesproken niet zomaar zou kunnen komen, of die anders alleen weggelegd zouden zijn voor ervaren bergbeklimmers. Het beklimmen van een via ferrata wordt met de jaren steeds populairder, en daardoor neemt ook het aantal routes in de Alpen de laatste tijd meer toe.
Welk materiaal heb ik nodig voor een via ferrata?
Voor het klimmen van een via ferrata heb je deze uitrusting nodig:
- Klimgordel, een zelfde gordel die je ook gebruikt als je gaat sportklimmen.
- Klettersteigset, dit is een Y-vormig hulpstuk dat je bevestigt aan de gordel en via karabiners zeker je je aan de staalkabel. Let er hierbij op dat de klettersteigset past bij jouw lichaamsgewicht.
- Helm, om je te beschermen tegen vallende stenen of als je je hoofd stoot.
- Handschoenen, niet noodzakelijk maar wel fijn ter bescherming van je handen als je je vasthoudt aan de ijzeren schroefstukken en rotsen onderweg.
- Goede en stevige bergschoenen, het is belangrijk dat je een goede grip hebt onderweg.
- Lekker zittende kleding, zoals een legging, wandelbroek of iets anders (bijvoorbeeld van stretch-materiaal) waarin je je goed kunt bewegen.
Ga je voor het eerst klettersteigen dan kun je de eerste drie onderdelen, de gordel, het klettersteigset en de helm, op de meeste plekken in de Alpen gewoon huren. Wil je het zelf aanschaffen, dan kun je voor rond de € 200,- al een uitstekende set kopen inclusief helm en klimgordel.
Lees meer over het materiaal voor een via ferrata: 5 benodigdheden om te klettersteigen
Voor het eerst een via ferrata doen, kan dat alleen?
Hoewel de techniek voor het klimmen van een via ferrata niet ingewikkeld is, is het wel van groot belang dat je de eerste keer met samen een gids gaat klimmen. Zo leer je hoe je jezelf veilig kunt zekeren aan de kabel, wat je moet doen mocht je komen te vallen en krijg je handige tips mee. Vaak zekeren gidsen je ook nog met een extra touw om je meer zekerheid te geven en je niet zo ver kunt vallen als dat normaal zou zijn met je eigen set. Denk je na de eerste klim dat je het alleen kan? Dan is het aan te raden om dat even na te vragen bij de gids en om tips voor routes te vragen, zodat hij of zij kan aangeven welke voor jou geschikt zijn. Zorg ervoor dat je in ieder geval nooit helemaal alleen bent, maar altijd minimaal met z'n tweeën voordat je je aan een klettersteig waagt. Op die manier kun je elkaar helpen mocht dat nodig zijn.
Is een via ferrata gevaarlijk?
Het klimmen van een via ferrata is niet per definitie gevaarlijk. Echter is het wel belangrijk dat je niet valt, ook al zit je vast aan staalkabels. Je kunt hierbij een flink stuk naar beneden vallen waarbij je je goed kunt bezeren aan de rotspartijen, dus het is van belang dat je dit dient te voorkomen. In de praktijk komt het overigens nauwelijks voor dat mensen vallen. Let goed op waar je je voeten en handen neerzet en zoek grip om te voorkomen dat je een smakkerd maakt.
Wat als ik val?
Mocht het gebeuren dat je handen of voeten wegglijden en je toch komt te vallen, dan zal je opgevangen worden door de klettersteigset die je draagt. Deze set beschikt over een schokabsorptiesysteem dat de impact van een val zal verminderen. De staalkabel beschikt over verschillende verankeringspunten waarbij je je continu opnieuw zekert bij het volgende punt. Je zult dus zover vallen als het laatste verankeringspunt. De val kan verschillen van een kort stukje tot enkele meters, voordat je stil komt te hangen. Kom je langs schroefpunten, beugels en haken, dan kan een val nog veel vervelender worden. Zorg er dus voor dat je naar goede grippunten zoekt en voorkom een valpartij. Maar zoals eerder genoemd, komt een valpartij gelukkig ook zelden voor.
Is een via ferrata moeilijk?
Klettersteigen kan op verschillende routes die kunnen variëren in moeilijkheidsgraad. Je kunt een korte of lange via ferrata doen, en een toegankelijke of uitdagende. Het hangt dus af van je niveau welke voor jou geschikt is. Welke route het beste is, heeft niet alleen te maken met je ervaring, maar ook met je uithoudingsvermogen, kracht en vooral ook lef. Als je last hebt van hoogtevrees, is het klimmen van een via ferrata niet echt een aanrader. Daarnaast is het conditioneel best zwaar en heb je soms flink wat kracht nodig om jezelf omhoog te trekken. De Alpenlanden kennen diverse manieren voor het aangeven van de niveaus. In Oostenrijk is dat bijvoorbeeld met letters, bijvoorbeeld van A t/m E, waarbij A de makkelijkste is. Het kan ook door middel van nummers in combinatie met de letter K, waarbij K1 het makkelijkst is en K6 het moeilijkst. Nog een andere manier die gebruikt wordt, zoals in Italië en Frankrijk, is met de schaal F/F (makkelijkst), MD/PD, D/D, MD/TD en ED/ED (moeilijkst). Let dus goed op voor welke route je kiest.
Kan ik een via ferrata klimmen als ik last heb van hoogtevrees?
Zoals net ook genoemd is hoogtevrees en een via ferrata niet echt een gouden combinatie. Tijdens het afleggen van de route ben je op grote hoogtes, soms moet je letterlijk afgronden overbruggen om door te kunnen en stoppen halverwege is geen optie. De diepte kan oplopen van tientallen tot wel honderden meters. Word je bang onderweg, dan is er eigenlijk maar één mogelijkheid: doorgaan. Kort gezegd, heb je hoogtevrees dan kun je beter niet een via ferrata beklimmen. Heb je last van hoogtevrees maar wil je toch klettersteigen, dan is het een tip om het langzaam op te bouwen door eerst eens in een klimpark te oefenen. Hoe ga je om met hoogtevrees >
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen een via ferrata klimmen?
Wil je met kinderen klettersteigen? Vaak vinden kinderen een via ferrata klimmen fantastisch. Zo'n klim is veel spannender dan een bergwandeling en hoogtevrees en angst komt veelal (nog) niet echt in hun woordenboek voor. Het is belangrijk dat ook kinderen de juiste kleding aanhebben en over het goede materiaal beschikken. Hiervoor bestaan er speciale sets. Wel speelt het gewicht en de lengte van een kind een rol. De ijzeren grepen die af en toe nodig zijn om de route te kunnen afleggen, liggen soms op een te grote afstand van elkaar. Hoewel sommige A en B routes in Oostenrijk officieel geschikt zijn voor kinderen van zes jaar, is het aan te raden om zo'n klim pas met kids vanaf acht jaar te maken. Vraag ook ter plaatse na welke routes geschikt zijn om met kinderen te maken en ga met gids de bergen in.
Waar kun je een via ferrata klimmen?
Er zijn een groot aantal plekken in de Alpen waar je een via ferrata kunt doen. Zoek je vakantiebestemming op Google op in combinatie met 'via ferrata' of 'klettersteig' en je vindt meestal via de plaatselijke VVV informatie over routes en niveaus. Een aantal tips voor leuke klimmen zijn de parken in het Ötztal, Val d'Anniviers, Galtür en bij het Gardameer.