Wanneer je in de Alpen op vakantie bent, en dan vooral in Oostenrijk of Duitsland, krijg je ongetwijfeld een keer een glaasje Schnaps aangeboden. Maar hoe drink je die nou eigenlijk? Veel mensen slaan het glaasje in één keer achterover en soms doet de gastheer dit zelf ook. Als je pech hebt nipt de beste man voorzichtig aan zijn glaasje zelfgebrouwen Schnaps en dan is het best onbeschoft wanneer jij de jouwe in een teug opdrinkt. Daarom in dit artikel: hoe drink je Schnaps? Zijn daar regels voor? Je leest het hieronder.
Wat is Schnaps eigenlijk?
Schnaps, ook wel Obstler genoemd, is een sterke alcoholische drank, oftewel destillaat van vruchten. Het wordt wel eens vergeleken met wodka, maar dat is niet juist. Fruit (bijvoorbeeld appels of peren) wordt voor het maken van Schnaps gewassen en vervolgens gepureerd. Hierna gaat de pulp in flessen waarna het gistingsproces kan beginnen. Als het gistproces na drie tot vier weken klaar is, zijn de fruitsuikers omgezet in alcohol met een percentage van 4 à 5 procent. Nog niet genoeg voor een echte stevige borrel, dus hierna begint het destilleren in grote ketels die worden opgewarmd tot zo'n 80 graden, de temperatuur die nodig is om alcohol te doen koken. Door het destilleren komt er 87 procent alcohol uit, ethanol. Door te ruiken weten de sommeliers wanneer de Schnaps klaar is. Meestal ligt het percentage alcohol dan rond de 40%.
De verschillen in Schnaps zijn groot
Schnaps is verkrijgbaar in veel verschillende smaken, kwaliteiten en prijsklassen. Van goedkope flessen die bijna niet te drinken zijn, maar wel veel alcohol bevatten, tot dure exclusieve Schnaps uit kleine branderijen die fantastisch smaken en alles daartussenin. Wanneer je wel eens Schnaps gedronken hebt, zal het verschil je ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Sommige drankjes zijn echt verschrikkelijk. Althans in mijn ogen. Maar, ik heb ook vaak hele goede Schnaps mogen proeven. Drankjes die met veel liefde gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld bij Gidi's Genusswerkstatt in Fieberbrunn in Tirol. Er is zelfs een heuse Tiroler Schnapsroute uitgezet, waarbij je langs 37 top distilleerderijen kunt rijden. Echt heel leuk, lekker en leerzaam om te doen.
Wanneer drink je Schnaps?
Oostenrijkers laten vaak geen gelegenheid voorbij gaan om een glaasje Schnaps te drinken en in het zuiden van Duitsland is dat niet veel anders. Of het nu ochtend, middag of avond is: Schnaps drinken kan en mag altijd. Je krijgt het sterke drankje vaak aangeboden als welkom wanneer je ergens voor het eerst, of juist als vaste gast, komt. Ook werkt het goedje prima na een stevige maaltijd voor de 'Verdaunung', oftewel de spijsvertering. En of je het nu lekker vindt of niet, je ontkomt er vaak niet aan als het je wordt aangeboden. Het is immers erg onvriendelijk om een Schnaps af te slaan. Dus voor veel mensen is het: ogen dicht en achterover slaan. Maar is dat wel de bedoeling?
De etiquette van het Schnaps drinken
Sinds ik een aantal keren op bezoek ben geweest bij goede Schnapsbranders, sla ik het drankje niet meer zomaar achterover. Ik heb daar namelijk de lekkerste smaken mogen proeven en bovendien gezien hoeveel werk en liefde er in een mooie Schnaps wordt gestoken. Zelfs over de glaasjes waarin het wordt geschonken is nagedacht. Een goede Schnaps is als een goede wijn: je ruikt, je nipt, je laat het over je tong gaan, laat er wat lucht bij komen en je proeft de sensatie van de vele smaken. Vervolgens drink je de Schnaps met kleine slokjes op en geniet je ervan.
Dus hoe drink je nou Schnaps?
Maar hoe 'heurt' het nu eigenlijk echt? Ik vroeg het een echte Schnapssommelier en hij was heel duidelijk: 'Bij smerige Schnapps in een keer achterover slaan en heb je een goed glaasje in je handen, dan langzaam slokje voor slokje drinken. Zodat je lekker lang kunt genieten...'. Zelf vraag ik als ik de fles niet zie en bij twijfel aan de gastheer wat voor Schnaps het is. Is ie zelfgemaakt, dan drink ik 'm met respect rustig op. Komt ie uit zo'n goedkope supermarktfles, dan gaat ie in één keer achterover!