Het Zwitserse dorp Monstein is niet bekend om haar kaas, chocolade of uurwerken, zoals men zou verwachten in Zwitserland. In dit kleine sfeervolle dorp staat de hoogstgelegen brouwerij van Europa: Biervision Monstein. Er wordt met liefde en passie bier gebrouwen met gebruik van het plaatselijke bronwater. Indebergen.be nam een kijkje en een slokje.
Met de Postbus naar Monstein
We rijden met de Postbus naar Monstein, een klein plaatsje op 1.625 meter hoogte en 12 km van het centrum van Davos. Via een bochtige weg bereikt de bus het sfeervolle dorp dat direct indruk maakt door de mooie oude Walliser chalets. Maar het busavontuur is nog niet over. De buschauffeur moet eerst nog parkeren. Ik houd m’n adem in, terwijl de buschauffeur rustig achteruit inparkeert. Ik probeer niet aan de afgrond te denken. Als ik uitstap begrijp ik waarom het zo langzaam ging; dit is centimeter werk. Bij het instappen straks moeten we maar niet met z’n allen achterin gaan zitten…
Dividend uitgekeerd in bier
Het pittoreske dorp heeft me direct te pakken. Het is eind van de middag en zon begint langzaam onder te gaan. Het warme licht schijnt op de mooie chalets. We lopen naar de hoogst gelegen bierbrouwerij van Europa: Biervision Monstein. Iedere vrijdagmiddag is hier een rondleiding door de brouwerij en kunnen de verschillende biertjes geproefd worden in de kelder. De jonge Duitse brouwer Tobi heet ons welkom en leidt ons direct naar de kelder. Hier krijgen we een biertje om vervolgens te beginnen aan de rondleiding. Sinds 2001 bestaat deze brouwerij die is opgezet door locals. Het idee ontstond doordat Monstein beschikte over bronwater van bijzonder goede kwaliteit. De ruim 1.100 aandeelhouders die de brouwerij inmiddels telt krijgen hun dividend jaarlijks in bier uitgekeerd, 2 liter per aandeel.
200.000 liter per jaar
De enthousiast Tobi, die door zijn blauwe haar en piercings een opvallende verschijning is, vertelt vol trots over het bierproces in Biervision Monstein. Nooit geweten wat er allemaal komt kijken bij het brouwen van bier, erg interessant. Ze brouwen hier jaarlijks zo’n 200.000 liter bier waarbij ze alles zelf doen, tot het vullen en dichtklikken van de flessen. En hoewel ik eigenlijk niet zo’n bierliefhebber ben, smaakt het huisbiertje mij prima. Er worden 5 verschillende bieren geproduceerd die vooral in de regio geschonken en verkocht worden. Er is geen export van het bier, behalve dan de toeristen die het zelf meenemen naar huis.
Viva!
Na de rondleiding dalen we weer af naar de kelder voor een volgend biertje. We klinken de glazen nogmaals en roepen ‘Viva!’ het woord voor ‘Proost’ in Graubünden.
Zelf een keer een kijkje nemen in deze brouwerij in de buurt van Davos?
Klik hier voor meer informatie over Biervision Monstein >>
Klik hier voor meer informatie over de regio Grabünden >>