De e-bike is populair in Nederland, maar ook in de Alpen zie je heel veel mensen op een fiets met elektronische trapondersteuning. Door de e-bike is fietsen in de bergen inmiddels ook mogelijk voor minder sportieve mensen. Door de kleine en handige elektromotor klim je zonder al te veel inspanning een berg omhoog met de fiets of mountainbike. Je kunt kiezen voor meer of minder ondersteuning van de motor, waardoor je toch nog flink sportief bezig kunt zijn. Maar ook die-hard fietsers zijn enthousiast, want zij komen met de e-bike een stuk verder en hoger dan voorheen. Nou is klimmen minder intensief geworden met de komst van de e-bike, het afdalen blijft natuurlijk hetzelfde en dat is - afhankelijk van de route die je kiest - niet altijd even gemakkelijk. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over e-biken in de Alpen!
Met je eigen e-bike de bergen in
Natuurlijk hoef je niet meteen met een speciale e-mountainbike de bergen in. Er zijn ook genoeg normale geasfalteerde paden en wegen in de Alpen waar je met de eigen e-bike kunt gaan fietsen. Je kan er dus voor kiezen je eigen fiets mee te nemen op vakantie. Maar let dan op: e-bikes zijn zwaarder dan normale fietsen. Ben je van plan de fietsen mee te nemen op de fietsendrager, dan is het belangrijk om naar de kogeldruk van de trekhaak te kijken. Bij kleinere auto’s ligt dit rond de 50 kg, waardoor je in de problemen kan komen bij het vervoer van twee elektrische fietsen. Daarnaast reageert de accu heel anders op bergachtige wegen dan tegenwind. Kijk goed naar de capaciteit van de accu, want je wilt niet bergop opeens zonder trapondersteuning komen door een lege accu. Zorg dat de banden goed opgepompt zijn en kies de juiste versnelling, zodat je zuinig gebruikt maakt van de beschikbare stroom.
E-bikes huren in de Alpen
Beschik je niet over een e-bike of wil je je eigen fiets niet vervoeren, dan kun je er ook gewoon eentje huren. Overal in de Alpen worden inmiddels wel e-bikes aangeboden. Zo weet je zeker dat je over een fiets beschikt die geschikt is voor het maken van tochten met hoogteverschil. In de meeste gevallen zijn de huurfietsen mountainbikes met trapondersteuning, waardoor off-road fietsen ook tot de mogelijkheden behoort. Met name in Zwitserland, Italië en Oostenrijk is de e-bike enorm populair. Veel regio’s bieden speciale faciliteiten, accommodaties en voorzieningen aan om e-bikers van optimale mogelijkheden te voorzien. Hier hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het opladen van je accu of het schoonmaken van je fiets.
Welke wegen en routes zijn geschikt?
Eigenlijk kun je overal e-biken waar je ook met je normale fiets of mountainbike zou kunnen komen. Geasfalteerde fietspaden komen het meest overeen met fietsen zoals we dat gewend zijn in Nederland. De paden door de dalen kennen vaak beperkt of geleidelijk hoogteverschil, waardoor het fietsen eenvoudig gaat en je volop kunt genieten van de omgeving. Wil je off road fietsen op onverharde paden, kies dan voor een e-mountainbike. Deze fietsen hebben speciale bredere banden met veel grip en vering om schokken op de vangen. Let er wanneer je kiest voor een onverharde route wel op hoe moeilijk deze is. Zeker in de afdaling kan een smal en steiler pad erg lastig zijn als dit niet gewend bent. Kies in het begin vooral voor brede grindwegen die overal in de Alpen liggen. Hier kun je rustig omhoog fietsen en de afdaling is overzichtelijk.
Wees voorzichtig met afdalen
Wanneer je de vlakke wegen van ons eigen land gewend bent, is het best even omschakelen in de bergen. Je hebt opeens te maken met hoogteverschil, afdalingen en andere zaken die je niet tegenkomt in Nederland. Zowel op de e-mountainbike als de gewone e-bike is het verstandig om altijd een helm te dragen. De snelheid kan in een afdaling behoorlijk oplopen en hier reageert een zware e-bike heel anders op dan een lichte (race)fiets. Snelheid is vanzelfsprekend ook helemaal niet belangrijk in deze omgeving. In eerste instantie is de e-bike een uitkomst om op een ontspannen manier in de bergen te kunnen fietsen. Zo houd je energie over om te genieten van het landschap en kun je je goed concentreren op de weg. Bekijk hier de 12 meest gemaakte fouten op de mountainbike >
Op de juiste manier remmen
Check even hoe het met jouw (gehuurde) fiets is, maar meestal is rechts je achterrem en links je voorrem. Zorg er tijdens de afdaling voor dat je altijd remt met beide remmen. De verdeling van de voor- en achterrem hangt af van onder andere de steilheid van de helling, je snelheid, het soort mountainbike waar je op zit en je gewichtsverdeling. Belangrijk is dat je nooit alleen hard je voorrem inknijpt, want hierdoor kun je gemakkelijk over je stuur over de kop vliegen. Probeer 'slippend' te remmen, dus niet ineens hard je remmen indrukken. Laat je wielen rollen en knijp steeds je rem een beetje in, om te voorkomen dat je wielen volledig blokkeren. Knijp niet continue je remmen in, laat je fiets ook af en toe even rollen en rem bij wanneer het te snel gaat. Het is belangrijk dat je gevoel krijgt voor het remmen; hoe hard kun je remmen zonder dat je wielen blokkeren of slippen? Oefen hier mee en ga nooit te snel op onverharde wegen; een val komt eigenlijk altijd hard aan ;-).
In deze regio's kun je goed e-biken
In de Kitzbüheler Alpen en rond het Kaisergebergte wordt e-biken naar een geheel nieuwe dimensie gebracht. Hier vormen 10 toeristische regio’s samen de grootste e-bikeregio van de wereld. 1000 kilometer aan routes, 80 verhuurstations, 59 accu-wisselstations en zeven fietsenmakers wachten op je komst. Op de uitgebreide tourkaart vind je de mooiste routes inclusief tips en hoogtepunten die je onderweg tegenkomt. Andere plaatsen waar je goed kunt e-biken zijn onder andere: Fiss, Sölden, Saalbach en het Stubaital. De richtprijs voor het huren van een e-bike ligt tussen de € 35,- tot € 50,- per dag.
Tips wanneer je gaat e-biken in de Alpen
- Reserveer vooraf je e-bike, want zeker in het hoogseizoen kan het druk zijn en de voorraad e-bikes is niet onuitputtelijk. Reserveren kan bij veel winkels online, maar bellen of mailen kan natuurlijk ook.
- Het is erg leuk en vooral leerzaam om met een gids op pad te gaan. Hij of zij kan je veel tips geven over het fietsen in de bergen, zowel over het klimmen als het dalen, waardoor het e-biken nóg leuker wordt. Bovendien zit je een stuk zekerder op je fiets, wanneer je meer techniek beheerst.
- Check voor je vertrekt of de accu helemaal geladen is en houd onderweg het niveau van je accu in de gaten: hoe snel loopt deze leeg? Dit zie je meestal aan streepjes op het schermpje op de fiets. Op de meeste fietsen kun je een flinke tocht fietsen. Informeer bij de verhuur hoe lang de accu ongeveer meegaat voor de zekerheid.
- Hoe meer ondersteuning je gebruikt, hoe sneller je accu leeg gaat. Merk je dat je te weinig accu over hebt, schakel dan over naar iets minder ondersteuning.
- Neem voldoende eten en drinken mee wanneer je gaat fietsen. Een berghut kan soms toch iets verder zijn dan je hoopt en een energiereep kan je dan net even door die 'hongerklop' heen helpen. Zeker op warme dagen, gaat een bidon water snel leeg, dus vergeet deze niet te vullen en neem eventueel nog meer mee in een rugzak.