Het Zwarte Woud met zijn uitgestrekte bossen, open hoogtevlakten en bergtoppen met grandioze uitzichten, geheimzinnige Karseen en romantische dalen, is een populair attractiepunt voor vakantiegangers en andere bezoekers. Hier bestaan ze nog, de idyllische plekjes zoals u ze op prentbriefkaarten ziet. Eenzame, in de stijl van het Zwarte Woud gebouwde boerderijen die met hun grote daken tegen de weidehelling aanleunen.
De natuur met alle zintuigen ervaren
Schaars geworden landschapsgebieden kenmerken het beeld van het Zwarte Woud dat rijk is aan afwisseling. Eeuwenlang heeft de landbouwexploitatie haar stempel gedrukt op het landschap, waardoor het een onmiskenbaar eigen gestalte heeft gekregen. Ook daarom is het hele Zwarte Woud inmiddels tot natuurpark verklaard. Deze unieke natuur met alle zintuigen ervaren: dit is mogelijk op de natuurbelevingspaden en bij wandelingen onder leiding van park- of boswachters. Belevings- en educatieve paden vertellen allerlei weetjes en reeds bekende verhalen, bijvoorbeeld over water en energie, cultuur en geschiedenis en over de inheemse natuur en landgebruik. Op veel paden wordt daarbij op speelse wijze gedemonstreerd hoe natuur en milieu met alle zintuigen beleefbaar gemaakt kunnen worden.
Favoriete wandelroutes in het Zwarte Woud
Dierlijke ontmoetingen en indrukwekkende natuurbelevenissen fascineren trekkers en dagtoeristen bijvoorbeeld tijdens een tocht met de parkwachter rondom de top van de Feldberg of bij een wandeling op het Lothar-pad op de Schliffkopf. Hier kan u de pure chaos live beleven, want het pad leidt over heg en steg en over omgevallen boomreuzen door een stuk bos dat in het jaar 1999 door de orkaan Lothar werd geteisterd en zich nu zelf moet regenereren. In enkele bijzonder kwetsbare streken in het Zwarte Woud zorgen parkwachters voor een balans tussen de behoeften van de gasten en de maatregelen ter bescherming van dieren en planten. Daartoe behoren de Feldberg, het ravijn Wutachschlucht en de Schliffkopf. De bijzonder romantische Wutachschlucht behoort met name van het voorjaar tot in de herfst tot de favoriete wandelroutes in het Zwarte Woud.
Wildlife in het Zwarte Woud
Natuurlijk horen bij het beeld van het Zwarte Woud vooral de koeien op de weiden. Anders dan in de Allgäu of in Oost-Friesland ziet men hier niet zoveel zwart-witte of lichtbruine runderen, maar eerder het zeldzame ras Hinterwälder, vooral in het zuidelijke Zwarte Woud. Een heel bijzonder beestje is de Badische reuzenregenworm Lumbricus badensis die met name te vinden is rondom de berg Belchen. Met zijn lengte van maar liefst 60 centimeter en woonkokers die meer dan 2,5 meter diep kunnen zijn, imponeert hij niet alleen wandelaars die hem op regenachtige dagen tegenkomen. De lynx echter, die sinds ongeveer tien jaar in het Zwarte Woud opnieuw inheems is geworden, zult u slechts zelden ontmoeten.
Ga naar de bestemmingen in het Zwarte Woud >>