Pretzels, ook wel Bretzels genoemd, wie kent ze niet? Deze lekkere zoute broodjes kom je op heel veel plekken in de Alpen tegen. Van het tankstation in Zuid-Duitsland, tot een gezellige berghut in Oostenrijk. Vaak hangen ze een beetje verscholen aan een rekje. De Pretzel is een lekkere snack om mee te nemen tijdens het wandelen, als hapje in de middag of zelfs bij de borrel. Niet alleen in de Alpen, maar ook thuis. Je kunt Pretzels bij sommige bakkerijen kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Lees snel verder voor het recept.
De geschiedenis van de Pretzel
Er gaan veel verhalen rond over de geschiedenis van de Pretzel. Volgens het ene verhaal wordt de Pretzel, ook wel de Bretzel genoemd, en komt deze oorspronkelijk uit Beieren. Volgens een ander verhaal komt de Pretzel uit Bad Urach. Zo'n 500 jaar geleden woonde hier een hertog, die zijn bakker de uitdaging gaf een product te maken waar de zon drie keer doorheen kon schijnen. En zo geschiedde. Daarnaast wordt er gezegd dat Pretzels in de katholieke kerk een religieuze betekenis hadden. De vorm heeft iets weg van handen in een gebed en de gaten zouden staan voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Welk verhaal echt is? We zullen het nooit weten...
Recept Pretzels: de ingrediënten
Pretzels kun je thuis ook makkelijk maken. Je hebt er een beetje geduld voor nodig, maar dat is het meer dan waard. Dit recept voor Pretzels is helemaal niet moeilijk. De volgende ingrediënten heb je nodig:
- 500 gram bloem (type 405 of 550) + extra om te bestuiven
- 10 gram zout
- 15 gram suiker
- 20 gram verse gist
- 250 milliliter lauwwarme melk
- 40 gram boter (kamertemperatuur)
- Grof zeezout of speciaal Pretzelzout
- 40 gram baksoda
- 1 liter warm water
Bereidingswijze Pretzels
Stap 1: Voeg de gist toe aan de melk en roer tot alles goed is opgelost. Doe de bloem in een grote mengkom en voeg hier zout, suiker, boter en het gist/melk-mengsel aan toe. Roer dit met één hand goed door tot er een deegbal ontstaat. Haal het deeg uit de kom en kneed dit op het aanrecht tot een zacht en soepel deeg. Gebruik je gewicht! Het kneden duurt minimaal 10 minuten.
Stap 2: Leg het deeg in een ronde bol op het aanrecht. Dek het af met plasticfolie en laat dit 15 tot 20 minuten rusten.
Stap 3: Verdeel het deeg in porties van 80 gram. Door dit te doen, zorg je ervoor dat de Pretzels straks allemaal dezelfde baktijd hebben. Maak er eerst bolletjes van, sla die plat en rol die vervolgens weer op. Laat dit ook weer 10 minuten rusten.
Stap 4: Nu is het tijd om de Pretzels te vormen. Pak een stukje deeg en rol dit met je handen uit tot een sliert van ongeveer 40 cm. Belangrijk is dat je zorgt dat het middelste deel iets dikker blijft. Pak beide uiteinden van de sliert. Bakkers hebben hier een speciale draaitechniek voor, maar het kan ook makkelijker. Draai de uiteinden twee keer om elkaar heen. Vouw ze nu naar het bollere gedeelte van de Pretzel, zodat de traditionele vorm ontstaat. Herhaal dit proces met het overige deeg.
Stap 5: Verwarm de oven voor op 220 graden. Voordat de Pretzels de oven ingaan, dompel je ze ongeveer 20 seconden onder in een mengsel van water en baksoda. Dit doe je voor de diepbruine kleur op de korst. Zorg ervoor dat de baksoda helemaal is opgelost! Leg de Pretzels na het onderdompelen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Stap 6: Snijd nu de onderkant van de Pretzels (de bolling) in met een scherp mes. Hierdoor ontstaat na het bakken de traditionele witte inkeping. Bestrooi ze met zout.
Stap 7: Bak de Pretzels in 15 tot 20 minuten bruin en gaar.
Guten Apetit!