Skip to navigation Skip to main content

Recept: vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop 5
© Pixabay / RitaE

Regelmatig publiceren wij recepten van de allerlekkerste gerechten uit de bergen: Kaiserschmarrn, Wiener Schnitzel en Tiroler Gröstl bijvoorbeeld. Genieten! Op warme dagen hebben we meer behoefte aan frisse, lichtere lekkernijen, zoals een koud glas Holunderblütenlimonade, oftewel vlierbloesemsiroop. De vlierbes wordt in Steiermark ook wel gezien als een geluksbrenger of berschermboom. De vlierbes is goed voor de gezondheid dankzij het hoge percentage antioxidanten. In dit blog delen we het recept voor vlierbloesemsiroop met je. Lekker voor limonade, door de yoghurt, over ijs of als 'Hugo' met prosecco, mineraalwater en een blaadje munt.

Ingrediënten vlierbloesemsiroop

  • 25 vlierbloesemschermen voor 1 liter (takjes met bloemetjes eraan)
  • 1000 gram suiker per liter
  • 2 citroenen of 20 ml citroenzuur
  • 1 liter water

Bereiding vlierbloesemsiroop

Er zijn veel variaties op het recept voor vlierbloesemsiroop. Je kunt er allerlei andere producten bijdoen, zoals rozenblaadjes of kaneel. Als je gebruikmaakt van citroenzuur blijft je siroop langer houdbaar. Doe de vlierbloesemschermen in een grote pan, pot of emmer (schoon!) en vul deze met water, zodat de bloesem net onder het water staat. Sluit het af en laat het ongeveer 1 dag op een koele plek staan. Wanneer je gebruik maakt van citroenen, dan snijd je deze in partjes en doe je ze bij de vlierbloesem in het water.

Giet het mengsel door een vergiet of zeef over in een andere pan, pot of emmer. Zeef het vocht nog één keer met een zeefdoek. Meet hoeveel vocht je hebt en weeg de juiste hoeveelheid suiker (en citroenzuur) af. Doe alle ingrediënten in een pan en zet het vuur aan. Warm het vocht op tot het tegen het kookpunt aanzit en laat het vuur aan tot de suiker is opgelost. Klaar!

Vlierbloesemsiroop 2
© Pixabay / Ralphs_Fotos
Vlierbloesemsiroop 1
© Pixabay / AnnemarieBon
Vlierbloesemsiroop 3
© Pixabay / RitaE
Vlierbloesemsiroop 4
© Pixabay / RitaE
Hugo
© Pixabay / kundennote_com

Zo maak je Hugo met vlierbloesemsiroop

Een populair alcoholisch drankje met vlierbloesemsiroop is Hugo. Oorspronkelijk komt deze frisse cocktail uit Zuid-Tirol, maar het is inmiddels overgewaaid naar andere landen. Vul een groot wijnglas met 1 deel vlierbloesemsiroop, 1 deel mineraalwater met bubbels, 4 delen prosecco en ijsklontjes. Voeg als laatste een blaadje munt toe: proost!

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.