Tartiflette! Wanneer je op vakantie bent in de Franse Alpen, zie je dit typische berggerecht ongetwijfeld op de menukaart staan. Deze machtige, maar heerlijke ovenschotel met aardappel, kaas, ui, room en spekjes is ideaal na een stevige wandeling of een lange fietstocht. Wel is het de vraag of je daarna nog in de benen komt. De maaltijd is ontzettend vullend, machtig én voedzaam. Uiteraard kun je dit gerecht ook thuis maken. In dit artikel vind je het recept voor Tartiflette.
Ingrediënten Tartiflette
Kaasliefhebbers opgelet: Tartiflette is een ovenschotel die je echt eens moet proberen! Bij elke hap krijg je een flinke hoeveelheid kaas binnen, beter bestaat gewoon niet. Dit caloriebommetje is ontzettend lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Thuis kun je het serveren als hoofdgerecht, maar ook als bijgerecht bij een uitgebreid diner. Dit recept voor Tartiflette is op basis van 4 personen. De volgende ingrediënten heb je nodig:
- 1,5 kilo vastkokende aardappels
- 1 Reblochon kaas van +/- 400 gram (alternatief Crémier de Chaumes, Epoisses of l'Évêque)
- 200 gram gerookte spekblokjes
- 200 milliliter slagroom
- 150 milliliter witte wijn
- 3 witte uien, in halve ringen
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Paar takjes verse tijm
Fotogalerij van
Bereiding recept Tartiflette
Stap 1: Schil de aardappels en spoel ze goed af onder de kraan. Vul een grote pan met water en voeg hier 1 theelepel zout aan toe. Doe de aardappels in de pan en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur iets lager. Kook de aardappels beetgaar (dus iets minder gaar dan dat je ze voor het avondeten zou koken). Giet de aardappels af, laat ze goed uitstomen en iets afkoelen.
Stap 2: Zet ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur. Verhit hierin de olie en bak de spekjes goudbruin en krokant. Zodra dit het geval is, zet je het vuur iets lager en voeg je de uien toe. Bak de uien zacht en lichtbruin. Zet het vuur weer iets hoger en blus de uien af met de witte wijn. Laat iets inkoken tot het vocht bijna is verdampt.
Stap 3: Snijd de aardappels in plakken van ongeveer 1 cm dikte. Verdeel de helft hiervan over de bodem van een grote ovenschaal. Vervolgens verdeel je hier de helft van het spek/ui-mengsel overheen. Herhaal deze stap. Giet de slagroom erover heen en pers een teentje knoflook uit. Verdeel de knoflook over de ovenschaal en strooi er wat versgemalen zwarte peper overheen. Tip: je kunt ook kleinere ovenschaaltjes gebruiken, zodat iedereen een eigen Tartiflette heeft.
Stap 4: Verwarm de oven voor op 220 ºC. Snijd ondertussen de Reblochon in plakken van ongeveer 1 cm dikte. Verdeel die samen met wat verse tijm over de ovenschaal. Zet de Tartiflette nu +/- 20 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten en lichtbruin gekleurd is.
Stap 5. Serveer de Tartiflette direct uit de oven. Eventueel met een frisse salade als tegenhanger.
Bon appétit!