In de bergen groeien tal van Alpenbloemen en kruiden die soms een helende werking hebben. De kruiden worden vaak gebruikt in bijvoorbeeld thee of een frisse geur in de kledingkast, maar er zijn ook kruiden die een helende werking hebben. Zo kennen de meeste mensen vast wel de geneeskrachtige werking van arnica, maar wist jij dat smalle weegbree ook helpt bij diarree? In dit artikel een overzicht van Alpenkruiden en hun helende werking. Maar pas op: veel bloemen en kruiden zijn beschermd, dus zelf plukken is niet altijd toegestaan.
Arnica (Arnica montana): niet alleen voor kneuzingen en verstuikingen
Arnica is één van de bekendste bergkruiden die zijn helende werking al eeuwen bewezen heeft. De kenmerken van arnica zijn ontstekingsremmend en pijnstillend. Arnica wordt veel verwekt in crêmes die onder andere toe te passen zijn bij kneuzingen, verstuikingen, verrekkingen en blauwe plekken. Daarnaast wordt arnica ook gebruikt als geneesmiddel bij psychische trauma's, zoals blokkades of een shock.
Bevernel (Pimpinella saxifraga): werkt slijmoplossend
In de middeleeuwen raadden doktoren aan om op bevernel te kauwen om zo de gevolgen van de pest te voorkomen. Vandaag de dag wordt er vooral thee gemaakt van dit kruid. Het helpt tegen hoesten, keelpijn en bronchitus door de slijmoplossende werking. Ook helpt het om je afweersysteem te versterken en kun je het gebruiken als je de griep hebt om weer aan te sterken.
Blauwe gentiaan (Gentiana lutea): smaakmaker uit de Alpen
De blauwe gentiaan is een zeer bekende Alpenbloem en komt voor in wel 35 verschillende soorten. De bloem is beschermd, dus plukken mag je hem niet. De wortels worden gebruikt voor sterke drank die goed zou zijn voor je geestelijk welzijn. Omdat de wortel goed smaakt, wordt hij ook vaak gebruikt om geneesmiddelen een prettige smaak te geven.
Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris): geneesmiddel voor vrouwen
De vrouwenmantel draagt niet voor niets haar naam; het is een geneeskrachtig kruid bij gynaecologische problemen en hormonale schommelingen bij vrouwen. Daarnaast heeft het kruid een samentrekkende werking op slijmvliezen, waardoor deze minder gevoelig worden voor bacteriën en virussen.
Smalle weegbree (Plantago lanceolata): helpt bij insectenbeten
Smalle weegbree helpt bij de opwarming van (pijnlijke) ledematen, maar ook bij kleine verwondingen, insectenbeten en huiduitslag. Het is een slijmoplossend kruid en helpt goed bij verkoudheid. Het wordt dan ook vaak gebruikt in hoestdrankjes. Daarnaast staat het bekend als alternatief geneesmiddel bij diarree.
Duizendblad (Achillea millefolium): tegen kramp en als peper in de keuken
Deze bloem dankt haar naam aan het blad dat uit duizend kleine blaadjes lijkt te bestaan. Duizendblad werkt goed bij ontstekingen, maar ook bij kramp. Zo heeft het een balancerend effect op het maag-darmkanaal, worden de spijsverteringssappen gestimuleerd en verzacht het duizendblad buikkrampen. Ook wordt duizendblad als een tinctuur voor wonden gebruikt. Door de peperige smaak wordt het kruid ook in sommige keukens toegepast tijdens het koken.
Heemst (Althaea officinalis): een rustgevende werking
Heemst komt oorspronkelijk uit Afrika, maar groeit inmiddels over de hele wereld en ook in de Alpen. De wortels werden van oorsprong gebruikt in snoepgoed, zoals marshmallows. Vandaag de dag wordt heemst veel gebruikt in kruidenthee dat een rustgevende werking heeft op het slijmvlies. Hierdoor wordt het vooral gedronken bij keelpijn en verkoudheid. In de keuken kunnen de bloemetjes en bladeren gebruikt worden voor salade.