Skip to navigation Skip to main content

Wandelen met een baby in de bergen: 8 vragen & antwoorden

Babydrager Wandelen Bergen

Wandelen met een baby in de bergen, dat kan gewoon! Maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe komt je baby de berg op? Vanaf welke leeftijd kunnen ze in een rugdrager? Wat moet je allemaal meenemen en waar moet je verder nog rekening mee houden? Ik ontdekte het toen ik met een vriendin en haar ruim 7 maanden oude zoontje Sky een wandeling ging maken. Hij zat voor het eerst in de rugdrager en vond het geweldig. Hierbij een overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden over het wandelen met een baby in de bergen.

1. Vanaf welke leeftijd kan een baby mee de bergen in?

Eigenlijk kunnen baby's van elke leeftijd mee de bergen in (er worden immers ook genoeg baby's geboren in de bergen...), maar de vraag is wanneer ben jij er klaar voor? Als laaglanders zijn we minder gewend aan wandelen in de bergen, dus moeten we overtuigd zijn dat we het aandurven met zo'n kleintje. Vriendin Maayke en baby Sky wonen in de bergen, waardoor de stap om ook samen de bergen in te gaan een stuk makkelijker is. 

2. Tot welke hoogte mag een baby de bergen in?

Bij volwassenen kan vanaf 2500 meter hoogteziekte ontstaan. Baby's zijn hier veel gevoeliger voor, dus wordt door experts over het algemeen de grens van 2000 meter aangehouden. Baby's hebben meer moeite met de ijle lucht op (grote) hoogte en de druk op hun oren. Maar niet alleen de hoogte, ook het hoogteverschil tussen berg en dal is van belang. Neem je de gondel of stoeltjeslift, dan kan het helpen je baby een speen of (borst)voeding te geven. Wil je wel hoger dan 2000 meter neem dan de tijd om eerst 3 dagen op 1000 meter te acclimatiseren en stijg vervolgens niet meer dan 300 meter per dag. Het is lastig om hoogteziekte bij baby's in de gaten te houden, maar let erop dat ze niet hangerig zijn, meer huilen of weigeren te eten.

Babydrager Slapen

3. Hoe komt een baby de berg op?

Uiteraard zul je je kleintje zelf de berg op moeten dragen. Voor de allerkleinsten kan dit het beste in een draagdoek (van bijvoorbeeld Manduca), die je op je buik draagt. Zo is de baby dichtbij papa of mama en ze genieten vaak enorm van het wiebelen in de draagzak. Wanneer je baby goed kan zitten en zijn nekje is sterk genoeg om het hoofdje zelfstandig te bewegen, dan kun je ook kiezen voor een speciale rugdrager. De leeftijd hangt erg van de ontwikkeling van de baby af, maar meestal is dit zo rond de 8 maanden. Sky was er dus vlot bij, maar het is dan ook een sterk ventje. De keuze aan rugdragers is behoorlijk groot en ook de prijsverschillen zijn aanzienlijk. Laat je dus goed voorlichten in de winkel en zorg voor een passend model.

4. Hoe lang kun je met een baby wandelen in de bergen?

Bouw de wandelingen langzaam op en ontdek in hoeverre jouw kindje geniet van het wandelen. Valt je baby tijdens het wandelen ontspannen in slaap, dan kunnen ze het heel lang volhouden. Maar pas op, want je moet ook weer terug! Met Sky hebben we in ongeveer een uur een hoogteverschil van 250 meter afgelegd. Eenmaal boven was er tijd om even rustig te ontspannen op het terras, iets te eten en te drinken en natuurlijk verschonen en spelen. Je kunt in Nederland alvast oefenen met de draagzak of rugdrager, zodat je ontdekt hoe lang je baby het volhoudt. Vervolgens kun je hier in de bergen rekening mee houden met het plannen van je tochten. Het is sowieso handig als je na ongeveer een uur bij een berghut bent. Houd daar een pauze en ga vervolgens terug. Voor de meeste baby's is 3 uur, inclusief pauzes, in het begin lang genoeg (en voor papa en mama meestal ook). Je zult zien dat stijgen en dalen met een baby in een draagdoek of op je rug toch behoorlijk inspannend is. Je zwaartepunt ligt anders en zeker op onverhard terrein is het oppassen, want je wilt natuurlijk niet onderuit gaan...

Babydrager Blauw

5. Welke kleding heeft een baby nodig

Terwijl jij het vaak snel warm krijgt als je omhoog loopt, is dat voor de baby natuurlijk anders. Hij of zij zit op je rug of in de draagzak, zorg dus voor voldoende warme en beschermende kleding. Check onderweg of de baby het niet te koud of te warm heeft gekregen. Zelf gebruiken we vaak functionele thermokleding bij het wandelen, en dat is er ook voor baby's. Merinowol is perfect. Een draagdoek kan nat worden van jouw zweet, waardoor ook je baby koud kan worden. Let daar goed op, zeker wanneer je je kindje kleed in katoen. Zit je kindje in een rugdrager, dan is het vooral belangrijk dat hij of zij warm genoeg is aangekleed en voldoende beschermd wordt tegen de zon.

6. Welk schoeisel heeft een baby nodig?

Wanneer een baby nog niet zelfstandig kan lopen, zijn warme (wollen) sokken en sloffen het fijnst. Liefst die hij of zij niet gemakkelijk kan verliezen ;-). Zodra je kindje zelfstandig kan lopen is het aan te raden om een paar normale (stevige) schoentjes mee te nemen. Zo kun je tussendoor je kleintje een stukje aan de hand meenemen en/of zelf laten lopen. Trek, zodra ze weer gedragen worden, de schoentjes uit en zorg voor sloffen, dit is een stuk prettiger en warmer.

Babydrager

7. Wat moet ik verder nog meenemen?

Eigenlijk alles wat je altijd nodig hebt voor je baby: luiers, een plastic zak om vieze luiers mee te nemen, wat speelgoed, extra kleding en voeding. Ook is het handig om een klein geïsoleerd matje mee te nemen waarop je je baby kunt verschonen. Neem, zeker als je kindje in een rugdrager zit een extra (regen)jas mee, het wordt snel koud op jouw rug! En daarnaast natuurlijk alle andere 'normale' dingen die je in je wandelrugzak meeneemt voor een bergtocht.

8. Wat als mijn baby geen zin heeft?

Tja, wees flexibel en gooi je planning om wanneer de baby echt geen zin heeft om te wandelen. Wil je toch graag doorgaan dan kun je het volgende proberen:

  • Is je kindje groot genoeg en zit het stevig? Dan kun je hem of haar even een tijdje op de schouders nemen. Dat is immers nog spannender dan in de rugdrager!
  • Vrolijke liedjes zingen.
  • Ben je al 5x gestopt voor pauze? Las dan ook gerust de 6e keer in en ga even lekker spelen...Bij een beekje of waterval is extra spannend.
  • Zelf doen! Laat je baby, samen met jou, zelf een paar pasjes maken.
Uitzicht Bergen Babydrager

Tips voor een geslaagde wandeling met een baby in de bergen

Wil je de kans op een succesvolle en gezellige wandeling vergroten? Neem dan de volgende tips nog even mee...

  • Wandel het liefst een route die je kent, of waarvan je zeker weet dat het niet te moeilijk is.
  • Plan voldoende tijd in voor rust en pauze.
  • Let goed op je baby tijdens het wandelen. Heeft ie het nog naar z'n zin? Niet te warm of te koud?
  • Het kan soms erg druk zijn in de weekenden bij berghutten, probeer de wandeling doordeweeks te plannen. Sommige baby's worden erg onrustig van de drukte bij de hut.
  • Wees op alles voorbereid: honger, dorst, kou, warmte, vermoeidheid...
  • Stel geen hoge doelen, blijf ontspannen en wees flexibel. Zo heb je de meeste kans op een geslaagde tocht.
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.