Skip to navigation Skip to main content

13 gevaren van wandelen in de bergen

Ongeluk
© Spalder Media Group

Is wandelen in de bergen gevaarlijk? Wanneer je je goed voorbereidt en weet wat je aan het doen bent sluit je de grootste gevaren uit. Toch is bergwandelen nooit helemaal zonder risico. Je kunt onderweg altijd met zaken te maken krijgen die je niet had voorzien. Afhankelijk van de omgeving en het niveau van de wandeling kun je te maken krijgen met risico’s zoals wilde dieren, een weersomslag of een valpartij. In dit artikel 13 gevaren van wandelen in de bergen.

1. Verdwalen

Een van de grootste gevaren van wandelen is verdwalen en de weg terug niet meer kunnen vinden. Blijf daarom altijd op de gemarkeerde paden en ga nooit weg zonder kaart, kompas, GPS en mobiele telefoon. Als je alleen onderweg bent of de duisternis valt in, ligt verdwalen eerder op de loer dan je denkt.

2. Wilde dieren

Wandelen in afgelegen gebieden kan gevaarlijk zijn vanwege wilde dieren. Tijdens een onverwachte ontmoeting kunnen ze zich bedreigd voelen. Blijf alert op sporen en uitwerpselen, zodat je dieren snel kunt opmerken. Je wilt allesbehalve oog in oog komen te staan met een beer of een wolf! Ga je wildkamperen, laat dan geen voedsel achter rond je tent.

Beer Waarschuwing

3. Onderkoeling

Als je te lang wordt blootgesteld aan lage temperaturen, ligt onderkoeling op de loer. Zorg dat je je in laagjes kleedt en dat je altijd een extra laag meeneemt in je tas. Hoog in de bergen is het een stuk koeler dan in het dal, verkijk je daar niet op!

4. Uitdroging

Gehydrateerd blijven is essentieel voor een geslaagde bergwandeling. Drink je te weinig, dan kan dit leiden tot duizeligheid, verwardheid of zelfs erger. Zorg dat je genoeg water bij je hebt en regelmatig drinkt. Ga je op een langere wandeling, zoek dan uit waar je je watervoorraad kunt bijvullen.

5. Valpartij

Een valpartij is zo gebeurd. En zeker wanneer je over onregelmatig terrein loopt of met verkeerd schoeisel onderweg bent. Wees daarom altijd voorzichtig bij gevaarlijke passages of als de ondergrond glad is. De meeste ongelukken bij het wandelen in de bergen komen door een valpartij.

6. Slecht weer

Ga nooit op pad zonder het weerbericht te checken. Zo weet je wat je kunt verwachten en kom je hopelijk niet voor onvoorziene situaties te staan. Is er kans op harde wind, onweer, zware regenval of sneeuw, pas je route hier dan op aan.

Regen Wandelen

7. Ontbrekende uitrusting

Tijdens iedere wandeling ga je op pad met voldoende water, eten, kleding, mobiele telefoon en een EHBO-set. Doe je dit niet, dan kun je jezelf en anderen in gevaar brengen. Weet waar de spullen in je rugzak zitten en hoe je deze moet gebruiken.

8. Onderschatting

De omgeving of de wandelroute niet kennen kan leiden tot onverwachte risico’s. Zorg dat je weet waar je aan begint. Besef hoe ver je kunt (en wilt) wandelen op een dag, wees op de hoogte van het terrein en met welke hoogteverschillen je te maken krijgt. Ben je niet zeker, ga dan op pad met een berggids die de omgeving goed kent.

Herbstwanderung über den Wolken

9. Giftige planten

Tijdens een wandeling in de bergen kun je zomaar in aanraking komen met giftige planten. Niets zo vervelend als jeuk of andere huidirritatie. Misschien moet je soms zelfs overwegen om een lange broek te dragen.

10. Oververhitting

De zon schijnt in de bergen een stuk krachtiger, waardoor je sneller verbrandt. Als je jezelf te lang blootstelt aan de zon dan kan dit leiden tot verbranding en oververhitting. Gebruik regelmatig zonnebrand met een hoge factor, draag lichte kleding en bescherm je hoofd met een zonnebril en hoofddeksel.

11. Blessure

Ben je (fysiek) niet goed voorbereid of wandel je te lang door, dan kan dit leiden tot verstuikingen, snijwonden en ander malheur. Ga op pad met de juiste uitrusting en zorg dat je in conditie bent, zo verklein je de kans op blessures.

12. Duisternis

Krijg je tijdens je wandeling onverhoopt te maken met vertraging, dan is de intredende duisternis ook een mogelijk gevaar. Zeker wanneer je hier niet op voorbereid bent! Het is nooit een slecht idee om een zaklamp of knijpkat in je rugzak te steken. En al helemaal niet wanneer je een lange dagtrip op de agenda hebt staan.

Donker Duitsternis

13. Hoogteziekte

Wandelen in het hooggebergte kan leiden tot hoogteziekte. Dit wordt veroorzaakt door het lagere zuurstofgehalte op hoogte. Zorg dat je regelmatig pauzeert en veel water drinkt wanneer je onderweg bent in het hooggebergte. Ook acclimatisatie en het langzaam opbouwen van het aantal wandelkilometers is belangrijk om hoogteziekte te voorkomen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.