Skip to navigation Skip to main content

Hoe komt een berghut aan drinkwater?

Berghut Zonsopkomst
© Spalder Media Group

De laatste jaren waren de zomers heet en droog. Ook berghutten hebben te kampen met de gevolgen van droogte. Er hebben zelfs al berghutten (eerder) moeten sluiten vanwege een drinkwatertekort. Maar hoe kan dat aangezien er in de bergen aan water geen gebrek is in de vorm van meren, beekjes en gletsjers? In dit artikel leggen we je uit hoe een berghut aan drinkwater komt.

Water uit bronnen

Berghutten in het hooggebergte zijn vaak niet aangesloten op het waterleidingnetwerk. Vaak wordt het water uit bronnen gehaald die net iets hoger liggen dan de berghut. Zo kan er gebruik gemaakt worden van de zwaartekracht om het water te vervoeren. Reservoirs kunnen dienen als reserve, indien de waterdruk van de bron te laag is. Er zijn ook (moderne) hutten die gebruikmaken van smeltwater en regenwater.

Smeltwater Gletsjer

Gefilterd drinkwater

Water hoog in de bergen is lang niet altijd zuiver. Pas als het water door een berg sijpelt en daardoor wordt gefilterd, is het bruikbaar als drinkwater. Hoe langer de weg dat het water aflegt, hoe zuiverder het is. Smeltwater van gletsjers en oppervlaktewater uit bergmeren is vrijwel altijd verontreinigd en is niet direct geschikt als drinkwater. Hiervoor moet het worden gefilterd en dit is een technisch en ingewikkeld proces. In een berghut wordt niet overal drinkwater voor gebruik. Voor het doorspoelen van het toilet wordt water gebruikt dat niet voldoet aan de hoge eisen van drinkwater.

Steeds hogere vraag

Schoon drinkwater is een kostbaar goed en al helemaal in hooggelegen berghutten. Wegens strenge eisen (voor natuurbescherming) is het voor hutten vaak niet gemakkelijk om aan genoeg water te komen. Bovendien is de waterbehoefte de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. De capaciteit van berghutten is vergroot, gasten hebben hogere verwachtingen en de hygiënenormen zijn aangescherpt. Hiertegenover staat dat door klimaatverandering het vaak niet makkelijker wordt om aan water te komen. Winters met weinig sneeuw en hete zomers zorgen voor minder aanvoer vanuit de bronnen.

Water kraan

Invloed op de energievoorziening

Het gebrek aan water heeft ook een enorme impact op de energievoorziening van de berghut. Veel hutten komen aan energie door middel van een kleine waterkrachtcentrale. Hoe minder water, hoe minder elektriciteit. Steeds meer berghutten spelen hierop in door ook gebruik te gaan maken van zonnepanelen

Bewustwording

Een van de mogelijke oplossingen voor dit probleem is uitbreiden en innoveren. Waterreservoirs kunnen worden vergroot en apparaten kunnen zuiniger worden gemaakt. Ook zijn er nieuwe technieken om regenwater op te vangen en te gebruiken. De grootste rol lijkt weggelegd voor de gasten in berghutten. Wanneer de drang naar luxe minder groot wordt, hoeft er minder water te worden gebruikt. Geen uitgebreide diners betekent minder afwas en je eigen slaapzak meenemen betekent minder wasgoed. Bezoekers van berghutten moeten erop worden geattendeerd dat water- en energiebesparing een hoge prioriteit heeft.  

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.