Ga je als vegetariër lunchen in een berghut, dan heb je niet altijd evenveel keus. Vaak domineert vlees de menukaart en is het zoeken naar een smaakvolle maaltijd. Terwijl de mogelijkheden in het dal steeds uitgebreider worden, lijkt men in berghutten toch vooral vast te houden aan de klassiekers. In veel traditionele berghutten staat vaak vlees als hoofdingrediënt op de kaart, al verschilt dit wel per dal en gebied. Als vegetariër valt het daarom zeker aan te raden om online wat onderzoek te doen naar de locatie van jouw lunchstop. In dit artikel hebben we de lekkerste vegetarische gerechten in een berghut voor je op een rijtje gezet.
Knödels
Knödels worden gemaakt van een deeg bestaande uit pasta, aardappel of brood. De meest bekende zoete variant is de Germknödel. Dit gerecht werd oorspronkelijk gegeten als dessert, maar wordt tegenwoordig ook vaak gegeten als lunch. Deze knödel is gemaakt van brooddeeg en gevuld met compote, geserveerd met boter of vanillesaus, maanzaad en poedersuiker. Liever een hartige variant? Spinazie- en kaasknödels zijn bijzonder smaakvol en worden vaak geserveerd met een bouillon of botersaus.
Kaasfondue en raclette
Mocht je in de bergen van Zwitserland of Frankrijk onderweg zijn én heb je je tafelgenoten ervan kunnen overtuigen om geen vlees te nemen, ga dan eens racletten of kaasfonduen. Super gezellig om samen een pan met kaas te delen of om steeds weer een nieuw bordje met heerlijke kaas te krijgen.
Käsespätzle
Het bekendste én een van de lekkerste kaasgerechten in Oostenrijk is zonder twijfel Käsespätzle. Een echte aanrader wanneer je gaat lunchen in een Oostenrijkse berghut. Dit gerecht bestaat uit Spätzle, een soort pasta, die in een pan of ovenschaal wordt gemengd met kaas en boter. Het gerecht wordt afgemaakt met krokant gebakken uitjes en een lichte salade.
Kaiserschmarrn
Liever wat zoets? Kaiserschmarrn gaat nooit vervelen. Een heerlijk Oostenrijks dessert dat door veel bergliefhebbers ook als lunch wordt besteld. Het lijkt op een pannenkoek, maar dan dikker en luchtiger omdat het beslag opgeklopte eieren bevat. Kaiserschmarrn wordt vaak geserveerd met rozijnen (die soms in rum worden geweekt), appelmoes en cranberry compote.
Pasta
Ga je lunchen bij een Italiaanse berghut, dan komt het ook als vegetariër vaak wel goed. Ook al staat er maar een vegetarische pasta op de kaart, je kunt er zeker van zijn dat deze dan wel overheerlijk is. Hoe simpel die pasta met pesto, tomatensaus of gegrilde groenten ook lijkt, de smaak is overweldigend. In Zwitserland wordt de Zwitserse variant van mac & cheese, Älpler Magronen, veel geserveerd. Ook een echte aanrader!
Salade
Geen zin in machtige gerechten met kaas of deeg? Neem een salade! In veel berghotels en -hutten hebben ze vaak een uitgebreide saladebar met keuze uit tal van slasoorten, komkommer, wortel, mais, bietjes en kool. Daarna moet je nog een kiezen tussen diverse toppings, dressings en oliën. Vanwege het veelvuldige gebruik van inmaaktechnieken met zuur, heeft het eten een andere smaak dan in Nederland. Op menukaarten vind je vaak vegetarische salades, of salades waarbij vlees en vis weggelaten kunnen worden.
Frietjes
Als je echt geen lekker gerecht zonder vlees kunt kiezen, kun je altijd nog voor een bordje friet kiezen. En daar kun je soms zo'n trek in hebben! Deze zoute redder in nood is soms precies wat je nodig hebt. Lekker met mayonaise en/of ketchup!
Rösti
Als vegetariër in Zwitserland is het ook geen straf om Rösti te eten. Je kunt het in bijna elke berghut bestellen en er zijn tal van varianten. De basis bestaat uit geraspte aardappelen waar een aardappelkoek van wordt gebakken. Met een uitje en wat kaas wordt de Rösti nog lekkerder. Op de Rösti wordt vaak een spiegeleitje geserveerd.
Soep
Op een koude dag is er niets beter dan een warme kom soep! Vraag bij het maken van je keuze wel altijd even na of er geen runder- of kippenbouillon is gebruikt. In berggebieden kun je vaak genieten van verschillende soorten soepen zoals vegetarische aardappelsoep, tomatensoep, kaassoep, groentesoep en soep met knödels.