In Duitsland hebben ze hun eigen variant van de pepernoot, de Pfeffernüsse. De smaak lijkt op die van Lebkuchen en de buitenkant is vaak voorzien van een witte suikerlaag. Er zijn tal van varianten van de Pfeffernüsse, zo worden ze ook vaak afgewerkt met chocolade. De Duitse pepernoten zijn een stuk groten dan wij zijn gewend en ze smaken net wat anders. Nieuwsgierig? Lees snel verder en bekijk het recept om zelf Pfeffernüsse te maken.
Zo maak je Duitse pepernoten
De Duitse pepernoten wijken qua vorm en smaak af van de pepernoten die wij zijn gewend. Ze zijn een stuk kruidiger en groter van formaat. Bij onze oosterburen kennen ze een lange traditie van kerstkoekjes (Weihnachtskekskes of Plätzchen) maken en ook de Pfeffernüsse vallen hieronder. Veel families gaan in deze periode samen de keuken in om koekjes te maken.
Ingrediënten (25 pepernoten)
- 80 gram boter
- 180 gram suiker
- 1 ei
- 350 gram bloem
- 1 mespunt gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel kaneel
- 2 mespunten anijs
- snufje zwarte peper
- snufje zout
- 2 mespunten gemalen kruidnagel
- ½ theelepel gemalen gember
- 50 gram gemalen amandelen
- 1 theelepel bakpoeder
- 75 gram poedersuiker
- 2 eetlepels citroensap
Bereiding Pfeffernüsse
Meng de boter, de suiker, het ei en een snufje zout tot een vloeibaar mengsel. Meng in een andere kom de bakpoeder, kruiden en amandelen samen met de bloem tot een egale massa. Voeg het botermengsel hieraan toe en kneed alles goed door elkaar. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het even (zo lang mogelijk) rusten in de koelkast.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 150 graden (hete lucht). Vorm met je handen kleine bolletjes van het deeg (3 cm), leg ze op de bakplaat met vijf centimeter afstand tussen elkaar en druk ze een beetje plat. Bak de Pfeffernüsse ongeveer 15 minuten en laat ze afkoelen.
Meng voor het glazuur poedersuiker met citroensap. Heeft het glazuur de juiste dikte, bestrijk of dip de afgekoelde pepernoten en laat ze uitlekken.