Stoofperen met Glühwein, daar is het momenteel echt tijd voor! Heerlijk als nagerecht of om door de yoghurt te doen. Kook je de peren in Glühwein, dan krijgen ze ook nog een bergen-tintje. Je keuken vult zich met heerlijke geuren en tijdens het afkoelen kun je niet wachten om ze te proeven. Dit recept voor stoofperen met Glühwein is een onbetwiste klassieker met een leuke twist.
Stoofpeertjes in Glühwein maak je zo
Stoofperen zijn in Nederland in het seizoen van oktober tot februari. Een ideale peer om te stoven is de Gieser Wildeman. Deze peer heeft een zoete smaak en krijgt tijdens het kookproces een prachtige rode kleur. Je stoofperen kun je na bereiding enkele dagen bewaren in de koelkast. Invriezen is ook een mogelijkheid, maar zover zal het met dit heerlijke gerecht waarschijnlijk niet komen. Het kost je even wat schilwerk, maar dan heb je ook wat. En zo komt die fles Glühwein uit het kerstpakket ook een keer van pas!
Ingrediënten stoofperen met Glühwein
- 1 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
- 750 ml Glühwein
- 1 stokje kaneel
- 1 citroen
- Suiker
Tip: geen alcohol? Gebruik dan een flesje bessensap en wat extra water.
Bereidingswijze stoofpeertjes
Het mooiste resultaat krijg je door de peren te schillen en het steeltje eraan te laten zitten, maar je kunt er ook voor kiezen om ze in vier partjes te snijden. Doe de peren in een pan samen met de Glühwein, de kaneel, een paar schillen van de citroen, een beetje citroensap en eventueel wat suiker. Houd je van zoete stoofperen, voeg dan zo’n 100 gram suiker toe.
Laat de pan op een laag vuur zo’n 2 uur stoven tot ze zacht. Keer de peren regelmatig, zodat ze gelijkmatig garen en kleuren. Zijn ze klaar, haal dan de stoofperen uit de pan en kook de Glühwein in tot siroop. Is de saus ingedikt, schenk dit dan over je schaal met stoofperen. Warm, lauwwarm of koud, serveer de stoofperen met Glühwein zoals jij dat wilt.
Eet smakelijk!