Iedereen die weleens in het Zillertal op vakantie is geweest kent Zillertaler Krapfen. Deze gefrituurde lekkernij bestaat uit deeg gevuld met kaas, aardappel en bieslook. Ze smaken niet alleen heerlijk in een berghut in een Zillertal, maar ook thuis! En zelf maken is makkelijker dan je denkt. In dit artikel hét recept om zelf Zillertaler Krapfen te maken.
Ingrediënten Zillertaler Krapfen
Met recepten zoals deze, voor Zillertaler Krapfen, haal je de smaken uit de bergen in huis. Leuk om te maken wanneer je deze lekkernij al eens hebt geproefd, maar anders zeker ook een aanrader. Zillertaler Krapfen is een vegetarisch pasteitje en kan als hapje of als voorgerecht dienen. Hieronder de ingrediënten voor Zillertaler Krapfen:
Deeg:
- 200 gram roggebloem
- 100 gram tarwebloem
- 90 mililiter melk
- 1 ei
- zout
- Olie om in te frituren (zonnebloem)
Vulling:
- 70 gram bergkaas, zoals Gruyère of Comté*
- 70 gram cottage cheese
- 1 fijngesnipperde sjalot
- Eetlepel fijngehakte bieslook
- 200 gram geschilde aardappelen
- Zout en zwarte peper
*In het originele recept voor Zillertaler Krapfen worden Graukäse en Topfen gebruikt. Als alternatief voor Topfen kun je kiezen voor cottage cheese of ricotta. Graukäse is heftig van smaak en geur en wordt gemaakt van zure melk. Kies als pittig alternatief voor een mix van Gruyère en Danish Blue, voor een midere variant gebruik je alleen Gruyère.
Zillertaler Krapfen maken in foto's
Bereidingswijze Zillertaler Krapfen
- Begin met het maken van het deeg. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit samen met een ei en de melk. Kneed tot er een zacht en soepel deeg ontstaat. Blijf je deeg te nat, voeg dan wat extra bloem toe.
- Laat het deeg 15 minuten rusten en kook ondertussen de aardappels gaar. Na het afgieten pureer je de aardappels en laat je ze afkoelen.
- Rasp de kaas en meng dit samen met de overige ingrediënten voor de vulling in een kom. Proef of de vulling op smaak is.
- Rol het deeg uit tot een dikke worst van zo'n 5 centimeter en snijd hier plakken van 1 centimeter uit. Rol deze plakjes op een met bloem bestrooid aanrecht uit tot dunne cirkels of vierkanten (1-2 mm).
- Doe op iedere stukje deeg een eetlepel vulling. Doe bij het dichtvouwen water op de randen en druk deze aan met een vork.
- Verhit in een braadpan een laag (zonnebloem)olie tot ongeveer 180 °C. Frituur de Zillertaler Krapfen stuk voor stuik (in 2 tot 3 minuten) goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.