De Seven Summits van de Alpen zijn de zeven hoogste bergtoppen van de landen die in de Alpen liggen. Stuk voor stuk spectaculaire bergreuzen die veel meer zijn dan alleen blikvangers in het landschap. Ze zijn getuigen van de ontwikkeling van de aarde, uitdagingen voor bergbeklimmers en een bron van inspiratie voor velen. Iedere bergtop van de Seven Summits van de Alpen heeft zijn eigen verhaal. In dit artikel nemen we de Seven Summits van de Alpen onder de loep.
Mont Blanc, Frankrijk
Met 4809 meter is het de Mont Blanc de hoogste berg van de Alpen. De met sneeuw bedekte top heeft bergbeklimmers al sinds jaar en dag geïnspireerd. Het beklimmen van de Mont Blanc, op de grens van Frankrijk en Italië, is een uitdaging die zowel fascineert als respect afdwingt. Op de flanken van de berg wisselen ijzige gletsjers en rotsachtige bergkammen elkaar af. Als bergbeklimmer is er een combinatie van uithoudingsvermogen, technische vaardigheden en moed nodig om de uitdaging aan te gaan.
Dufourspitze, Zwitserland
De Dufourspitze is vernoemd naar de Zwitserse generaal Guillaume-Henri Dufour en de op een na hoogste top van de Alpen. Met een hoogte van 4634 meter domineert de berg het Monte Rosa massief. De Dufourspitze is populair bij bergbeklimmers. De klim is technisch veeleisend en vergt veel van het menselijk lichaam. Bij mooi weer word je op de top beloond met een adembenemend panorama dat zich uitstrekt over de omliggende bergen.
Gran Paradiso, Italië
In het hart van het gelijknamige nationale park ligt de Gran Paradiso. Met een hoogte van 4061 meter is dit de hoogste bergtop die volledig op Italiaans grondgebied ligt. De Gran Paradiso staat bekend om het ruige berglandschap, de gevarieerde flora en fauna en de spectaculaire schoonheid. In vergelijking met de andere bergen van de Seven Summits is de Gran Paradiso relatief makkelijk te beklimmen.
Großglockner, Oostenrijk
De Großglockner rijst elegant en imposant op in de Oostenrijkse Alpen en claimt de titel van hoogste berg van Oostenrijk. Met een hoogte van 3798 meter is de berg niet te missen in het landschap. Ieder jaar gaan tal van bergbeklimmers de uitdaging weer aan om deze Alpenreus te beklimmen. De steile flanken en grillige kloven vereisen de nodige uithoudingsvermogen en ervaring. Boven wacht er een adembenemend uitzicht als beloning. Voor jij en ik is een rit over de Großglockner Hochalpenstrasse echter ook zeer de moeite waard.
Zugspitze, Duitsland
De Zugspitze is met een hoogte van 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. Je kunt de berg met de lift bereiken vanuit Garmisch-Partenkirchen en het Oostenrijkse Berwang. Op de flanken van de berg liggen diverse wandel- en klimroutes. Een klim richting de top behoort voor ervaren klimmers ook tot de mogelijkheden. Op de top geen serene rust, maar onder andere een museum, restaurant en een uitzichtplatform.
Triglav, Slovenië
De Triglav vormt het centrale punt van het Triglav Nationaal Park. Met een hoogte van 2864 meter is het de hoogste top van Slovenië en een indrukwekkend doel voor wandelaars en bergbeklimmers. Het landschap in de omgeving varieert van glooiende heuvels tot steile, ruige bergrichels. Vanaf de driekoppige top, waaraan de berg zijn naam dankt, heb je een prachtig uitzicht op de omringende bergen, dalen en meren.
Vorder Grauspitz, Liechtenstein
Met een hoogte van 2599 meter is de Vorderer Grauspitz niet alleen de hoogste top van het vorstendom, maar vormt het ook de bijdrage van Liechtenstein aan de Seven Summits van de Alpen. Laat je niet verleiden door de hoogte, de beklimming is behoorlijk uitdagend. Samen met zijn kleinere broer, de Hintergrauspitz (2574 m), behoren ze toe aan het Rätikon-massief op de grens met Vorarlberg (Oostenrijk) en Graubünden (Zwitserland)