Skip to navigation Skip to main content

5 tips om fris en proper te blijven tijdens een bergtocht

Tjeerd in het ijskoude water

Een meerdaagse wandeltocht of huttentocht maken geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je bevindt je midden in de natuur, ver weg van de bewoonde wereld, en bent voor een paar dagen helemaal weg van alles. Maar die vrijheid heeft een keerzijde: na enkele dagen stappen in de bergen kunnen onaangename geurtjes opduiken. Hoe je je persoonlijke hygiëne kunt behouden, zelfs als je geen toegang hebt tot een douche, lees je in dit artikel.

1. Duik in een meer of rivier

De beste manier om je op te frissen zonder douche is door het water van een rivier of meer in te duiken. Als het met de waterkwaliteit wel goed zit, volstaat het om er gewoon in te springen en jezelf te wassen. Gebruik in ieder geval geen zeep of shampoo, om geen schade te veroorzaken aan het lokale milieu. Het lijkt gek om geen verzorgingsproducten te gebruiken, maar op de langere termijn is het zelfs gezonder voor je huid om weinig tot geen cosmetica te gebruiken. De enige uitzondering vormen je handen, was ze ook in de bergen regelmatig met (biologisch afbreekbare zeep) of handalcohol om je te beschermen tegen bacteriën en ziektekiemen. Ben je onderweg in een gebied zonder water, dan kun je overwegen om vochtige doekjes mee te nemen. Neem deze echter ook weer mee terug naar het dal en laat ze niet in de natuur achter.

Voetenbad in de bergen

2. Maak je eigen outdoordouche

Zelfs in de onbewoonde wereld hoef je niet zonder douche te zitten. Met slechts een paar materialen kun je je eigen outdoordouche maken. Het enige wat je nodig hebt is water en een waterdichte container. Dry bags of grote plastic flessen zijn zeer geschikt. Hiermee kun je je wandelgenoot langzaam water over je hoofd laten gieten (meegebracht of uit een nabijgelegen beekje) of je kunt hem aan een boom vastbinden. Er zijn ook speciale buitendouches te koop. Ze zien eruit als een opbergtas, maar hebben een schroefdop met een mondstuk waaruit het water naar buiten stroomt.

3. Natuurlijke tandpasta en/of tandenborstel

Het meenemen van een tandenborstel en tandpasta op je trekkingtocht lijkt in eerste instantie geen probleem. Maar ook hier moet je in gedachten houden: de meeste tandpasta's bestaan ​​uit ingrediënten die je niet zomaar in de natuur mag uitspugen: waaronder bijvoorbeeld fluor of zelfs microplastics. Het is dus het beste om een natuurlijke tandpasta mee te nemen. Een biologisch afbreekbare Miswak tandenborstel is ook een optie. Deze tandenborstel is gemaakt van een plant die zowel de tandenborstel als tandpasta vervangt.

Meerdaagse bergtocht: tandpasta meenemen

4. Neem de juiste kleding mee

Het dragen van de juiste (functionele) kleding is bijna net zo belangrijk als je persoonlijke hygiëne. Als je op een meerdaagse wandeling gaat, is het ademende, vochtafvoerende kleding essentieel. Zo word je zweet afgevoerd en blijf je lichaam droog. Kies niet voor katoen, maar voor bij voorkeur voor merinowol. Een fijne eigenschap van merinowol is dat het niet gaat stinken bij intensief gebruik.

5. Was je kleding regelmatig uit

Maar ook functionele kleding moet je regelmatig wassen om het fris te laten blijven. Wasmiddel is geen optie, aangezien dit ook niet wordt afgebroken in de natuur. Was je kleding zonder wasmiddel in een beek om het meeste vuil te verwijderen. Zeepnoten zijn wel volledig afbreekbaar en ook een optie. Laat je wasgoed bijvoorbeeld met een zeepnoot weken in je dry bag en was het daarna uit met water.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.